Vanscenski program MESS-a
4

In memoriam Borki Pavičević i promocija knjiga u fokusu MESS OFF program

E. Lj.
I ove godine se u okviru programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS održava MESS OFF, vanscenski kulturni program festivala.

Ovogodišnji MESS OFF nudi dvije promocije knjiga domaćih autora i teatarskih umjetnika, reditelja Miloša Lazina, te zajedničko djelo urednika i autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda, a zatim In memoriam Borki Pavičević i Slobodanu Milatoviću, kao priliku za prisjetiti se njihovih uspjeha i umijeća te odati počast onima koji su svoj život posvetili teatru i kulturi. Kao izraz podrške i dokaz aktivističke dimenzije festivala i ove godine moguće je u zvaničnom Box officeu od 10 do 19 sati izvršiti registraciju za trku Race for the Cure koja počinje 29. septembra u 11 sati ispred SCC-a.

U nedjelju, 29. septembra, u 17 sati u prostorijama Kluba 1 bit će održana promocija knjige "Teatar u kontekstu jugoslavenskih ratova“ autora Senada Halilbašića, Jane Dolecki i Stefana Hulfelda. Predstavljeno kao zbirka tekstova poznatih akademskih radnika/ca i teatarskih umjetnika/ca aktivnih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, knjiga se bavi ispitivanjem načina na koje su različite vrste teatra i glume reagirale na konflikte u ranim devedesetim. Knjiga se bavi i periodom poslije konflikata te ispituje posljedice rata u savremenom pozorištu i glumi. O djelu i temi poslijeratnog teatra će razgovarati autori Dolecki i Halilbašić te Dino Mustafić i direktor MESS festivala Nihad Kreševljaković.

U utorak, 1.oktobra, u 17 sati u prostorijama Galerije Gabrijel održava se In memoriam u čast života i djela dramaturginje i kulturne aktivistice Borke Pavičević te reditelja i osnivača crnogorskog FIAT Festivala Slobodana Milatovića koji su za života dali veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji. Borka Pavičević je bila čest gost MESS-a, te je od njegovog osnivanja od CZKD-a u regiji stvorila prepoznatljivu ‘instituciju kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu’, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, i tolerancija. Slobo Milatović je bio otac alternativnog pozorišnog izraza u Crnoj Gori. Izuzetan stvaralac, po opusu jedinstven. Osim eksperimentalnog festivala Fiat, utemeljitelj je i mnogih drugih važnih festivala koji su njegovali istraživačko i laboratorijsko pozorište.

U četvrtak, 3. oktobra, u 18 sati u prostorijama SPKD Prosvjeta bit će održana promocija knjige "Pripovjedači na sceni“ autora Miloša Lazina. "Pripovjedači na sceni“ je niz tekstova u kojima reditelj Miloš Lazin predstavlja i analizira proces prevođenja i prilagodbe narativnih književnih djela u dramsku formu spremnu za scenu, uključujući i subjektivni osvrt na vlastito teatarsko iskustvo. O knjizi će govoriti direktor Umjetničke galerije i kulturni djelatnik Strajo Krsmanović, te dramaturg, autor i priređivač niza knjiga o teatru Sveta Jovanov. Moderator promocije bit će Dejan Garić.