Kultura
0

Imširević: Teatrološka scena u BiH gubi puno Markovim odlaskom

FENA
Foto: Gracija
Foto: Gracija
"Teatrološka scena u BiH Markovim odlaskom gubi zaista puno i kada je on u pitanju to nije nikakva floskula", kazao je danas za Fenu dramaturg i asistent na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu Almir Imširević povodom iznenadne smrti dramaturga i teatrologa Marka Kovačevića.

On ocjenjuje da kada je u pitanju ova profesija, nije više niti siguran da li postoji ijedan čovjek koji se teatrom bavi na takav način kako je to radio Marko.

"Činjenica je da je to bio čovjek koji je na svojim plećima nosio cijeli Odsjek za dramaturgiju. Možda to ne treba govoriti, ali smo u ovom trenutku prilično uplašeni kako se dalje snaći i kako dalje raditi bez tog čovjeka, jer je definitivno od smrti Razije Lagumdžije, Marko Kovačević bio Odsjek za dramaturgiju", kazao je Imširević.

On dodaje da s profesorom Kovačevićem bilježi već 14 godina poznanstva, od toga mu je četiri godine bio profesor još u prvoj generaciji na Odsjeku za dramaturgiju, a ostalih deset prijatelj.

"Najviše mi je žao zbog studenata. Pored profesora i dekana s kojima pokušavamo organizirati sve što treba, najviše me je zaboljela činjenica što smo na Akademiji zatekli sve studente Dramaturgije. Već su dva dana tamo, pokušavajući na taj način odati počast tom čovjeku. Svjesni su praznine, jer je Marko bio čovjek koji je 24 sata boravio na Akademiji", ističe on.

Imširević podsjeća da će ASU za mjesec dana primati novu generaciju studenata te mu je posebno žao generacija koje dolaze što neće imati profesora kao što je Marko Kovačević, koji je kao šef Odsjeka ispratio sedam generacija studenata.