{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


IMPROMENADA u Mediacentru Sarajevo

14.1.2004. u 16:58
0
0
IMPROMENADA u Mediacentru Sarajevo
0
IMPROMENADA u Mediacentru Sarajevo
IMPROMENADA je dvodnevni kulturni program kojeg organizira sarajevska organizacija 'Akcija' u saradnji sa ljubljanskim kulturnim centrom 'KUD France Prešern', a sastoji se od kreativnih radionica i dvije predstave improvizacijskog (IMPRO) teatra.
IMPROMENADA ima za cilj predstaviti široj bosanskohercegovačkoj javnosti i medijima ideju improvizacijskog - IMPRO teatra koji u svijetu postoji već dugi niz godina, a u Ljubljani ga uspješno promoviše i producira KUD 'France Prešern'.

IMPRO teatar je komedija/ kabaret sa obaveznim učestvovanjem publike. Klasična IMPRO forma su kraći skečevi (traju oko 3- 5 minuta, a postoji oko 50 različitih disciplina), za koje postoje fiksna pravila. Moderator, koji vodi predstavu, prvo ukratko objasni pravila i poantu pojedinačne IMPRO discipline i onda pita publiku za prijedloge: ili gdje se prizor odvija, ili koji su likovi, ili žanr priče... i onda improvizatori to odglume.
KUD 'France Prešern' u Ljubljani se IMPRO teatrom počeo baviti od 1990. godine, kada je poznata off-grupa 'Gledališče Ane Monro' donijela ovaj tip teatra sa zapada, gdje je IMPRO teatar poznat i popularan već decenijama. Prvo su improvizirali u svojoj predstavi 'Variete', a 1993. godine su ustanovili IMPRO ligu, u kojoj se po sportskom sistemu IMPRO grupe takmiče, a publika i par sudaca odlučuje (daje ocjene) koja grupa je bolja. IMPRO teatar je u Ljubljani postigao ogroman uspjeh, i već više od deset godina IMPRO predstave pune salu KUD-a 'France Prešern'. Jednu od najsnažnijih grupa u prvim godinama IMPRO lige u Ljubljani činili su poznati voditelji i novinari ljubljanskog Radija Študent, koji su nakon IMPRO predstava postali prave pop- zvijezde. Proteklih godina, IMPRO liga je postala prva prilika za predstavljanje pred publikom mladih ljudi raznih zanimanja, a veliki broj učesnika IMPRO lige, danas su studenti Dramske akademije u Ljubljani ili profesionalni glumci.

Pored popularne IMPRO lige (ova sezona je već deseta, a publika još uvijek svake nedelje naveče dolazi da gleda IMPRO predstave), 1997.godine KUD 'France Prešern' je počeo projekat ŠILA - školska IMPRO liga, gdje improviziraju srednjoškolci. Samo ove godine u ŠILI učestvuje čak 24 grupa (oko 200 mladih improvizatora! ) iz različitih srednjih škola u Sloveniji.

Od 1998.godine pokrenuta je i nova "grana" IMPRO teatra - IMPROKLUB, gdje se prakticiraju nešto duže forme ("long forms").
U novembru 2002. KUD je u Ljubljani organizirao prvi medjunarodni festival IMPRO teatra "Impro bez granica" na kojem su učestvovali improvizatori iz 5 evropskih zemalja.

Na IMPROMENADI u Mediacentru Sarajevo gostuje sedam improvizatora i trenera IMPRO teatra iz Ljubljane, koji ce izvesti prvu IMPRO predstavu u Sarajevu, najprije sami, a zatim sa improvizatorima iz Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova koji se prijave za učešće na radionici.

IMPROMENADA je zakazana za 30. i 31. januar 2004. godine u prostoru Mediacentra Sarajevo (Kolodvorska 3). Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za učešće na radionici IMPRO teatra putem email adrese: [email protected] ili na telefon 061 107 642 najkasnije do ponedjeljka 26. januara 2004. godine.

IMPROMENADA se realizira uz podršku švajcarskog kulturnog programa Pro Helvetia.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: