Kultura
0

Ime Gabriela Garcije Marqueza neće biti ovjekovječeno u piščevom rodnom mjestu

FENA
Stanovnici rodnog mjesta slavnog kolumbijskog pisca i dobitnika Nobelove nagrada za književnost Gabriela Garcije Marqueza, referendumom su u nedjelju odbacili prijedlog o izmjeni imena toga grada - Aracataca u Aracataca-Macondo, čija je svrha bila odati počast svom najslavnijem sugrađaninu.

Pokretač pravca "magičnog realizma" u romanima i kratkim pričama, za koje je inspiraciju crpio iz priča svoje bake Tranquiline, praznovjerne žene koja mu je kao dječaku često pričala o duhovima, 79-godišnji Garcia Marquez, koji sada živi u Meksiku, nije reagirao na zamisao o promjeni naziva rodnoga mu grada.

Macondo je fiktivni grad iz njegova najpoznatijeg romana "Sto godina samoće" u kojemu se događaju najneobičnije stvari. Unatoč vrlo jakoj javnoj kampanji, gradonačelnik Aracatace Pedro Sanchez nije posjedovao dovoljno "političke magije" da ostvari zacrtano.

Novinarima je objasnio kako vjeruje da bi promjena imena grada od 53.000 stanovnika sigurno onamo privukla više turista, od čega bi svi imali koristi.

Na referendumu je za promjenu glasovalo 90 posto onih koji su izašli na biralište, no na gradonačelnikovu žalost bilo ih je manje od 7.400.

O tomu da gradonačelnik referendum nije pokrenuo samo da počasti Garciju Marqueza, govori podatak o skoroj konferenciji gradonačelnika kolumbijskih gradova koji će se krajem mjeseca održati upravo u Aracataci, no kako grad nema nijednog hotela, sudionici će morati boraviti u obližnjem karipskom gradu Santa Marti, udaljenom više od sat vremena vožnje od mjesta održavanja konferencije.