Završen XIV INTERBIFEP u Tuzli
0

FOTO / Imamović: Tuzla je 2 mjeseca bila glavni grad likovne umjetnosti

Piše: D. Brkić
Tuzla je u protekla dva mjeseca bila glavni grad likovne umjetnosti, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, na svečanoj ceremoniji zatvaranja XIV INTERBIFEP-a, koji se tradicionalno održava u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Na ovogodišnji INTERBIFEP, prema riječima agilnog direktora Dženana Jusufovića, su se prijavili autori iz 51 zemlje svijeta, a kompletan projekt je koštao 68.000 KM. Primjerice, lani su na učestvovali umjetnici iz devet zemalja svijeta, a cijeli projekt je koštao oko 150.000 KM.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
No, posjetioci ovogodišnjeg INTERBIFEP-a, jednoglasni su u ocjeni kako je ovoj likovnoj manifestaciji vraćen stari sjaj. Direktor Jusufović kaže kako se na tome neće stati, te da će sljedeće, jubilarno XV izdanje biti još bolje organizovano.

Miran Šabić iz Slovenije, koji je dobio veliku diplomu za grafiku, kaže kako još uvijek ne može vjerovati da je laureat INTERBIFEP-a, ponajprije zbog imena umjetnika koji su ranije dobijali takvo priznanje. Isto razmišlja i Ivana Mrčela iz Čakovca, koja je dobitnica nagrade Ismet Mujezinović.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Podsjetimo kako su nagrade dobili i Véronique Laurent Denieuil iz Francuske, Jonas Ranson iz Velike Britanije, Ximena de Leon Lucero iz Argentine, Svetislav Cvetković iz BiH, Donhofer iz Austrije i Jelena Bulajić iz Srbije.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

Na koncu je direktor Jusufović otkrio kako je nastala ideja bilborda sa likom Monalise s rudarskim šljemom. Naime, u Međunarodnoj galeriji portreta pronađen je rudarski šljem koji je slavni Ismet Mujezinović dobio za svoj 65. rođendan. Njegovim pronalaskom rodila se ideja o Monalisi sa rudarskim šljemom, a kakva će se ideja roditi sljedeće godine - o tom potom.