Sarajevska filharmonija
0

Imamović i Simmons sa djelima Schuberta, Rodriga, Souse...

Sarajevo-x.com
Sarajevska filharmonija u saradnji sa Bosanskohercegovačkiom američkom akademijom nauka i umjetnosti (BHAAAS) u petak, 30. oktobra od 20 sati priređuje koncert soliste Almera Imamovića na gitari i dirigenta Philipa Simmonsa iz SAD-a.

Almer Imamović je svjetski cijenjen gitarista koji je svoju karijeru započeo u Sarajevu nastupajući sa London Mozart Players. Dobivši stipendiju, akademiju upisuje u Parisu – Ecole Normale de Musique de Paris, a odatle odlazi na masters studij na Kraljevski koledž muzike i drame u Walesu, Postdiplomski studij je završio na Univerzitetu Južne Kalifornije. Dobitnik je mnogih najviših nagrada i priznanja. Osnivač je dua AlmaNova (gitara i flauta) koji izvodi njegove kompozicije inspirisane narodnim napjevima i plesovima Bosne i Hercegovine.

Maestro Philip Simmons je umjetnički direktor America Music festivala i muzički voditelj Lincolnwood kamernog orkestra (Chicago) i bivši direktor orkestra akademije Lake Forest. Dirigovao je u Carnegie Hallu, Musikvereinu, Chicago Symphony Centeru. Izuzetnu saradnju i uspjeh je ostvario sa orkestrima u Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj... Magistrirao je na Univerzitetu De Paul.

Program koncerta: R. Schubert: Uvertira Rosamunda J. Rodrigo: Concerto de Aranjuez za gitaru i orkestar l. Bernstein: Symphonic Dances from West Side Story I. Levinson: Sevdah Medley J.P. Sousa: Stars and Stripes Forever

Rezervaciju ulaznica po cijeni od 10 KM (balkon i galerija), 20 (parter) i 30 KM (lože) možete izvršiti na broj telefona 550 070 i 221 682 ili emailom na [email protected], a kupovinu istih, na blagajni Narodnog pozorišta u terminima od 9 do 12 i od 16 do 19.30 sati.