Pozorište mladih
22

Ilustrovana knjiga poklon djeci umjetnicima i djeci sa posebnim potrebama

Klix.ba
Glumac, reditelj i autor predstave i ilustrovane knjige "Zimska bajka" Damir Kustura i koautor knjige Segor Hadžagić posjetili su probu Superar BiH i lično uručili 65 knjiga djeci polaznicima ovog prestižnog hora.

Na ovom druženju sa djecom planirana je buduća saradnja ovih talentovanih muzičara i Pozorišta mladih Sarajevo. Zahvalnost za poklon, osim djece, izrazile su izvršna direktorica Superara Klaudija Bilić Selmanović i umjetnička direktorica Superara Alma Karić. Jedan primjerak knjige bit će uručen bibllioteci Međunarodne njemačke škole, a djeca su pozvana na saradnju u novim projektima pozorišta, uz obećanje da će pogledati predstavu Mali princ.

Novo izdanje, tek pristiglo iz štampe, u ediciji dramskih tekstova po motivima predstava, Mali princ, umjesto protokolarne promocije knjige, Pozorište mladih Sarajevo odlučilo je pokloniti djeci, mladim muzičarima i glumcima iz Superara, Dramskih radionica Ekoteatar i Udruženju “Život sa down sindromom”.

Na druženju sa djecom i predstavnicima ovih udruženja, na Maloj sceni Pozorišta mladih, autori i umjetnici Pozorišta mladih Sarajevo primili su izraze zahvalnosti i obećanja da će se drame pročitati do sutra. Dijelove teksta i dijaloge na zahtjev najmlađe publike pročitali su glumci Edin Avdagić i Edhem Husić. Ovim izdanjima popularizira se dramski žanr i edukacija o teatru.

Knjiga "Mali princ" rađena je po motivima istoimene predstave u režiji i adaptaciji teksta Slobodana Perišića, sa ilustracijama M. Furkana Hizira. Osnovne teorijske terminologije izvođačkih umjetnosti primjerene djeci osnovnih škola sastavni su dio knjige, kao i monografski prilozi o radu na predstavi.