Kultura
0

Ilidža: Arheolozi utvrdili izvjesne anomalije pod zemljom

FENA
Stručni arheološki tim sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, zajedno sa ekspertima sa pensilvanijskog univerziteta Kutztown i Bostonskog univerziteta, detektirao je tokom prve sedmice radova na lokalitetu rimske Ilidže izvjesne anomalije pod zemljom, izjavio je danas za Fenu član tima dr. sci. Salmedin Mesihović.

On je naveo da su istraživanja sa sistemom za penetraciju tla (GPA) i magnetometrom započela u ponedjeljak, a u toku prve sedmice istraživanja izvršeno je skeniranje terena na zonama označenim sa field I, II, III.

  • Tom prilikom su detektirane izvjesne anomalije pod zemljom. U toku naredne sedmice će se završiti skeniranje ostalih zona na ilidžanskom području oko već otkrivenih rimskih objekata. Nakon toga će se pristupiti kartiranju cjelokupnog područja i možda, ako bude vremena, otvaranju jedne manje sonde, najavio je dr. Mesihović.

On je istaknuo da istraživanje rimske Ilidže, odnosno urbanog i upravnog središte upravne jedinice Aquae S.... (od III. do V. st.n. e.) spada u jedan od najvažnijih arheoloških projekata posebno radi važnosti ovog rimskog grada.

  • Time bi se detektirala i najranija historija urbanog života na sadašnjem sarajevskom području. Ova sezona istraživanja ima samo preliminarno značenje kako bi se stvorili određeni preduvjeti za nastavak istraživanja sa većim grantovima i ekipama u narednim godinama na ilidžanskom prostoru, kazao je Feni dr. Salmedin Mesihović.