Kultura
8

Ikone našeg doba, izložba grafika Danisa Fejzića u Zvonu

Klix.ba
Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u utorak 23. maja u 21 sat organizuje izložbu "Ikone našeg doba" umjetnika Danisa Fejzića.

U nedostatku stvarnih heroja i heroina ili zbog njihove nedovoljne vidljivosti, stvorili smo surogate. I divimo im se. Najčešće zbog vlastite nemoći i nespremnosti da se odupremo dominaciji samoproglašenih autoriteta iz različitih oblasti ljudskog djelovanja.

Količina licemjerja koju smo brižljivo uzgojili, pozivajući se na naciju, vjeru i tradiciju kao ključni argument pred kojim želimo oboriti svaki drugi, dio su cjeloživotne inspiracije umjetnika Danisa Fejzića koji svoje izložbe gotovo uvijek imenuje jednako- Ikone našeg doba.

Umjetnikov stav o našem deklarativnom multikulturalizmu i spoznaja da nikakvu blagodat ne podrazumijeva njegovo i naše mjesto življenja prepoznaćete na grafikama ovog vrhunskog crtača,a koje su uz puni kritički angažman u najkraćem seciranje naše stvarnosti. Njima provocira pažnju publike nadajući se da je spremna proniknuti u sadržaj.

Ikone našeg doba koje će biti predstavljene u Zvonu dio su njegovog magistarskog rada i doktorskog koji je u fazi završnice i čine malu retrospektivu ovog značajnog autora.

O autoru: Danis Fejzić je rođen 1973. godine u BiH. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2001. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Na istoj akademiji i u klasi istog profesora magistrirao je 2011. godine. Uskoro će braniti doktorsku disertaciju. Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika.