Kultura
0

II. Međunarodni duatlon kup "Igman 2008“

Sarajevo-x.com
U okviru obilježavanja godišnjice XIV. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, Triatlon asocijacija i ove godine organizuje II. Međunarodni duatlon kup "Igman 2008“ koji će se održati na Malom polju Olimpijske planine Igman.

Datum održavanja ovog takmičenja je 16. februar u 14 sati, očekuje se učešće preko sto takmičara iz regiona i šire. Duatlon se sastoji od naizmjeničnog trčanje 5 km, vožnjom bicikla 20 km,i na kraju trčanjem 2,5 km.

Duatlon kup "Igman 2008“ je uvršten i u program manifestacije "Sarajevska zima“.

Pokrovitelji ove manifestacije su: Grad Sarajevo, Ministvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Triatlon asocijacija do danas je organizovala niz uspješnih aktivnosti i međunarodnih takmičenja na teritoriji cijele BIH, a njeni takmičari su u prošloj godini učestvovali na više međunarodnih takmičenja.

Na prošlogodišnjem takmičenju prvo mjesto u muškoj konkurenciji na I Međunarodnom duatlon kupu Igman 2007 osvojio je Gordan Petković iz Hrvatske, drugo Elvis Jahić iz BiH i treće mjesto osvojio je Danilo Drašković iz Srbije.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Kristina Škevin iz Hrvatske, drugo Vanja Simić iz Srbije, a treće Jovana Crnogorac također iz Srbije.

TABiH sa istim i sličnim aktivnostima nastavlja i dalje, sve to s ciljem unaprijeđenja sporta i zdravog života te promocije triatlona kao modernog sporta u BiH.

Triatlon asocijacija Bosne i Hercegovine član je Olimpijskog komiteta BIH, Europske triatlon asocijacije (ETU) od prošle godine, a ove godine je zvanično postala član Svjetske triatlon asocijacije ( ITU).