Manastir Žitomislići
21

Iguman Danilo: Multikulturalnom saradnjom jačamo i međureligijski dijalog, trebamo mnogo svi raditi

G. Š.
Iguman Danilo Pavlović
Prikazivanje nagrađivane pozorišne predstave "Partija remija" u saradnji Fondacije Muzeja Žitomislić i Misije OESS-a u BiH večeras je u portu manastira Žitomislić u Mostaru u okviru Međureligijskih susreta, obilježen Dana međureligijskog dijaloga.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović je kazao kako je organiziranje raznih kulturnih događaja jako značajno, te je posebno radostan što po prvi put imaju i pozorišnu predstavu, koja je poklon svim građanima.

Smatra kako je veoma značajno da su ušli u oblast te saradnje sa Zenicom nakon uspješne saradnje kroz izložbama te da su Zenica i Mostar ostvarili saradnju kroz institucije kulture.

"Kroz kulturu i promicanjem kulture promovišemo i međureligijski dijalog. U tome nam značajno pomaže OESS pod čijim je pokroviteljstvo i ovaj događaj i ovaj današnji događaj. Ali, nezavisno od toga, mi se trudimo da u tom kontekstu radimo dosta stvari, pa čak je i ova multikulturalna suradnja uvijek značajna", kazao je iguman Danilo.

Što se tiče multikulturalne i multireligijske suradnje, kako ističe, "treba mnogo više da se radi".

"Trebalo bi se čitavo društvo uključiti. Ovo su neki mali koraci koje mi činimo, ali ti mali koraci znaju da budu značajni i da budu dobar impuls za čitavo društvo. Mislim da nismo na zavidnom nivou, ali trebamo da se potrudimo da svi da poboljšamo to", zaključio je Pavlović.

Ioannis Piliouris
Ioannis Piliouris

Šef ureda OESS-a BiH u Mostaru Ioannis Piliouris je naglasio da večerašnja predstava baca svjetlo na pitanje komunikacije, kao ključno u našem modernom svijetu, potičući nas na razmišljanje o strašnim postupcima do kojih dolazi uslijed izostanka dijaloga, što često dovodi do sukoba.

"Ova predstava naglašava koliko je neophodno podržavati osnovne ljudske vrijednosti, saosjećanje, empatiju, ljubav, toleranciju i dijalog, koji su temelj harmoničnog društva. Uloga vjerskih zajednica i kulturnih institucija u podržavanju stalnih napora na izgradnji mira prepoznajemo kao nezamjenjivu", kazao je Piliouris.

Naglasio je da Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini ostaje posvećena promoviranju međureligijskog dijaloga, dijaloga među zajednicama pružajući mladim pojedincima iz različitih sredina priliku da se uključe i daju doprinos izgradnji mira i aktivnostima društvene kohezije.

"Partija remija" je višestruko nagrađivana predstava Donalda Lija Koburna, koja govori o dvoje starijih ljudi koji se sretnu u staračkom domu i koji u želji da prekrate vrijeme počinju igrati remi. Ova zabava isprva postaje povod za druženje i smijeh, a onda, kasnije, prerasta u međusobnu tuču, pravi mali rat, zapravo, u ovom slučaju, dramski agon, u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, a što su potisnuli u sebe.

Uloge tumače glumci zeničkog pozorišta Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić. Adaptaciju teksta uradila je Faketa Salihbegović-Avdagić.