U posebnom formatu
37

Igranjem predstave "Nije to to" u Sarajevu otvoren 60. Internacionalni teatarski festival MESS

Klix.ba
Foto: Nikola Blagojević
Foto: Nikola Blagojević
Igranjem predstave "Nije to to" slovenskog reditelja Tomija Janežića, sinoć je u Sarajevu zvanično otvoren jubilarni 60. Internacionalni teatarski festival MESS.

"Kako smo ranije i najavili, Festival će biti održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana, a svakog mjeseca, od septembra 2020. do kraja septembra 2021., publici će se predstaviti programski sadržaji koji su trebali biti održani od 1. do 9. oktobra ove godine", poručili su organizatori festivala.

Poštujući epidemiološke mjere, igranju ove predstave prisustvovalo je manje od 35 ljudi. Isto važi i za sva druga igranja u okviru 60. izdanja MESS-a.

"Za mene je ovo sasvim posebna predstava. Jedan od razloga je i to da je rađena u Sarajevu i osjećam je kao nešto što je u nekom smislu vezano i posvećeno Sarajevu. Zahvalan sam na toj prilici i zahvalan sam da je MESS dio toga", istakao je Janežić te izrazio žaljenje da okolnosti ne dozvoljavaju da Festival bude susret kakav to obično bude.

Predstava je nastala u koprodukciji Scene MESS, Sarajevskog ratnog teatra, Beogradskog dramskog pozorišta i Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a uloge ostvaruju glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Jelena Laban, Karmen Bardak, Maja Ranđić i Dunja Stojanović. Koreografiju i scenografiju predstave radila je Katja Legin, scenografiju Branko Hojnik, kostimografiju Marina Sremać dok su asistenti režije bili Mirjana Medojević, Gabrijel Lazić i Benjamin Konjicija.

Više informacija o jubilarnom 60. izdanju MESS-a potražite na zvaničnoj Facebook stranici festivala.