Kultura
0

"Igra plakanja" - prva ovosezonska premijera Narodnog pozorišta

FENA
"Igra plakanja" koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Gorčin Stojanović, prva je ovosezonska dramska premijera u Narodnom pozorištu koja će pred sarajevskom publikom biti izvedena 7. novembra.

Uloge su ostvarili Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija te Višnja Bakalar. Scenografija i muzika izbor je reditelja Stojanovića, dok kostimografiju potpisuje Lana Cvijanović.

Reditelj predstave i umjetnički direktor Jugoslavenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu Imširevićev tekst ocijenio izvrsnim, novim i savremenim te njegovim do sada najmudrijim komadom.

Razlog tome nije samo tehnika dramskog pisanja koju karakterizira jednostavan, a višeznačan dijalog, već i činjenica da iza te specifične dramske tehnike stoji očigledno promišljanje ne samo situacije u kojoj se nalaze ovi prostori nego autor filozofski i estetski u jednom djelu okuplja sve relevantne teme.

Stojanović komad opisuje kao ljubavnu priču ispričanu kroz apsurdni komični triler, jer se i ne zna da li se ubistvo desilo. Sva se priča odvija između dva pola – strahovanja i nadanja.

Glumac Izudin Bajrović je mišljenja da u situaciji kada se naša tradicija pretvara u "second-hand", onda je borba za umjetnički izražaj nasušna potreba. Imširevićev tekst ocjenjuje izuzetnim komadom, naglašavajući da je privilegiran prvi igrati glavni lik.

On dodaje da je riječ o komadu koji nije ni na koji način lokaliziran, u njemu nema ništa folklorno što se veže samo za jedno mjesto.

"Komad je potpuno naš, ali kada bude igran, recimo u Holandiji, bit će potpuno njihov", ocjenjuje Bajrović.

Da komad govori o ljubavnoj priči potvrdio je i autor teksta Almir Imširević, naglašavajući da treba imati u vidu koliko takva priča može biti komplicirana i puna različitih podtema. Uvjeren je u teatarsku aktuelnost djela.

Za direktora Narodnog pozorišta Gradimira Gojera ovim tekstom više nego ijednim do sada Almir Imširević je uspio artikulirati unutrašnji krik za slobodom, protiv svakovrsnog totalitarizma, a za čovjeka dostojanstven prostor normalnog življenja i angažiranja. Ovo je drama u kojoj podjednako participira naša prošlost i naša nevesela sadašnjost.

Premijerna izvedba "Igre plakanja“ bit će održana u 19.30 sati.