Narodno pozorište Mostar
51

"Identitluk" izveden u Kaknju: Predstava za sva vremena i svaki dio države BiH

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predstava "Identitluk" održana je večeras u Kulturno-sportskom centru u Kaknju, a glumačka postava nagrađena je velikim i dugim aplauzom nakon predstave koja najbolje oslikava današnje vrijeme.

Po motivima knjige "U ime Identiteta" Amina Maaloufa nastala je predstava "Identitluk" u režiji Tanje Miletić-Oručević, a u izvedbi mladih glumaca Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta Mostar.

Baš kako je navela i rediteljica eseji Maaloufa koji su napisani prije dvadesetak godina čine se dosta inspirativnim i na svakoj drugoj stranici građani Bosne i Hercegovine se mogu složiti s autorom. Ubilački identiteti o kojima se pronicljivo piše, smrtonosno reduciranje ljudskog identiteta na dvodimenzionalnu figuru kolektivne pripadnosti, dosta košta one koji imaju identitet.

Upravo večerašnja predstava govori o sukobu različitih identiteta glumaca koji na seminaru o miru razgovaraju o razlikama, sve dok nisu počeli razgovarati o promjenama ulica u Mostaru. Srbi su veličali svoje idole i heroje, Hrvati svoje, a s druge strane Bošnjaci su tražili i nazive ulice po svojim herojima. Sukob, rasprava, mržnja, svađa i sve što prati raspravu prestaje u trenutku zemljotresa kada počinje borba za život i kada u onima okolo nas, koji su prvi spremni nam pomoći, vidimo dobro, a ne loše.

Večerašnja predstava, reklo bi se, je predstava za sva vremena i sve situacije koje prate našu državu, pa i s aktuelnom situacijom oko vakcinacije, nabavke vakcina, gdje se gledaju "bratski" odnosi i ko će kome pomoći. Kakanjska publika je nakon večerašnje izvedbe velikim aplauzom nagradila glumce koji su kako kažu najbolje oslikali stanje u državi.

Dok vrijeme prolazi, ljudi umiru, a još uvijek je bitno ko je kojeg identiteta.