Kultura
0

Ibrahim Spahić: Profesija kustosa degradirana u BiH

FENA
Ibrahim Spahić
Ibrahim Spahić
Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić uputio je danas čestitke zaposlenicima Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti zbog njihove ustrajnosti, iako su uvjeti za rad u ovom muzeju vaoma loši.

"Muzej posjeduje dosta bogatu književnu i pozorišnu zaostavštinu, gdje se nalazi 90 zbirki bh. književnika i umjetnika. Još se trudimo da uređujemo te zbirke po svim muzeološkim pravilima, ali nam danas nedostaju finansijska sredstva da bismo ih mogli obraditi na savremen način. Zbirke upotpunjujemo zaostavštinama, koje nam poklanjaju porodice naših književnika i umjetnika", istakla je na pres-konferenciji Tamara Sarajlić-Slavić, muzejska savjetnica i viša kustosica.

Smatra da je trenutna situacija u muzeju kritična, jer su kustosi svedeni na najniži mogući nivo i potpuno su degradirani, a plaću nisu dobili posljednjih pet mjeseci.

Iako nisu primili ni topli obrok, od kustosa se očekuje da i dalje dolaze na posao i rade projekte, od kojih će, kaže Sarajlić-Slavić, možda nešto zaraditi ili će se s tim novcem platiti režije muzeja.

Zato apeluju na vlasti i nadležne institucije da riješe lošu situaciju u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

U prostorijama ovog muzeja večeras će biti otvorena izložba "Nove bajke i druge priče" austrijskog umjetnika Petera Gerla.