|

Ibrahim Spahić: Autori, izdavači i čitaoci potvrdili privrženost knjizi

Ibrahim Spahić: Autori, izdavači i čitaoci potvrdili privrženost knjizi
25
F
FENA
27.4.2014. u 16:20
1
komentara
25

dijeljenja
Ibrahim Spahić: Autori, izdavači i čitaoci potvrdili privrženost knjizi
Predsjedenik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine (UIKBiH), Ibrahim Spahić, danas je posjetio izdavače iz Bosne i Hercegovine i regije na 26. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, saopćeno je iz ovog udruženja.
Spahić je izrazio zadovoljstvo zbog izuzetne posjete i profesionalnog pristupa izdavača i njihovih asocijacija na 26. Međunarodnom sajmu knjige.

Ocijenio je kako se potvrdilo se da je bila ispravna odluka, donesena još u decembru prošle godine, o besplatnom ulazu na sajam kao i o popustu od 30 posto za domaće izlagače i 10 posto za strane izlagače bila ispravna. Naime, ta odluka je omogućila izdavačima i zainteresiranim ljubiteljima pisane riječi, da njihov susret proteknu na obostrano zadovoljstvo.

On je dalje rekao i to da izuzetan rad na promociji autora i njihovih djela realiziran kroz “Bosansku kuću”, kao i promocije na štandovima i u samom gradu, predstavljaju djelotvoran rad njihovog Press centra, i da to može biti primjer i za narednu godinu.

- Bitno je da su se održale izložbe “Herta Miler: Začaran krug riječi’ u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Sarajevo, kao i izložba posvećena NUBBiH i njenom sjedištu Vijećnici - naglasio je Spahić.

Spahić je, također, istakao da je prvi put organiziran nastup izdavača iz Srbije, koji je realizirao u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije i Narodnom bibliotekom Srbije.

- Ova saradnja potvrdila je opravdanost našeg poziva za predstavljanje izdavača pod jednim krovom. U razgovorima, sa predstavnicima izdavača iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, imao sam zadovoljstvo da konstatujem obostrani interes za predstavljanje na regionalnim sajmovima i BH izdavača kroz zajednički protokol o regionalnoj saradnji i međusobnoj podršci u promociji knjige i izdavaštva - rekao je on.

Kada su u pitanju domaći izdavači, Spahić je pomenuo da je dominantna tema bilo pitanje kako prevazići financijsku krizu u izdavaštvu i ojačati fondove za izdavaštvo i bibliotekarstvo.

- Neophodno je ojačati fondove za izdavaštvo i bibliotekarstvo s posebnim zahtjevom da se i ostala ministarstva, na svim nivoima vlasti u BiH, pored Ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, angažuju u podršci izdavačke industrije te da se od naredne fiskalne godine osigura i uvede odgovarajuća, diferencirana stopa PDV –a. Na tome Udruženje izdavača i knjižara BiH insistira od od njenog uvođenja u BiH. Proteklih godina, ali i trenutno, stopa od 17 posto predstavlja najveću u regiji i direktno se odražava na poslovanje izdavača i održivost izdavačke industrije - istakao je on u saopćenju.

Ibrahim Spahić je izrazio posebno zadovoljstvo zbog nastupa Univerziteta u Sarajevu.

- Osjeća se da su fakulteti i univerzitet postali značajni izdavači što je od presudne važnosti za daljnju edukaciju, razvoj kulture i nauke u BiH - dodao je Spahić.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...