Kultura
178

Ibrahim Maalouf prvi put u Sarajevu

Ibrahim Maalouf
Ibrahim Maalouf
Nakon što je početkom sedmice iz direkcije Jazz Festa objavljeno da će ovogodišnji festival u novembru otvoriti Gregory Porter, trenutno najtraženiji jazz pjevač na svjetskoj sceni, danas je saopšteno da će festival zatvoriti još jedno veliko ime - trubač Ibrahim Maalouf.

Rođen u Bejrutu, odrastao u predgrađima Pariza, Maalouf je na sceni od svoje devete godine, kada ju je dijelio sa svojim ocem također trubačem. Tokom studija, u samo četiri godine osvojo je 15 međunarodnih priznanja, koja je nastavio nizati do danas. Ove je godine osvojio francuski Grammy, odnosno francusku nacionalnu muzičku nagradu Les Victoires de la Musique u kategoriji za najbolji world music album objavljen u prošloj godini. Nagradu je dobio za svoj peti CD Illusions koji će predstaviti 9. novembra u Sarajevu na zatvaranju 18. Jazz Festa.

Maalouf je međunarodnu reputaciju stekao zahvaljujući odličnim albumima i izvrsnim nastupima, a široj javnosti postao je poznat nakon saradnje sa Stingom. Njegovi albumi već treću godinu zaredom najprodavanija su diskografska izdanja u Francuskoj a njegov topli zvuk trube donosi zanimljive kombinacije različitih stilova i tradicija i čini se da nema granica kada interes publike u pitanju.

Poslušajte jednu od kompozicija sa Maaloufovog prvog albuma Diasporas objavljenog 2007. godine.