{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ibrahim Maalouf: Od visoke mode do političke drame

17.10.2014. u 12:46
3
1
Ibrahim Maalouf: Od visoke mode do političke drame
3
Francusko-libanski trubač Ibrahim Maalouf prvi put će se predstaviti bosankohercegovačkoj publici 9. novembra u Bosanskom kulturnom centru koncertom kojim će zatvoriti 18. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.
Maalouf nije samo vrstan instrumentalista, zanimljiv je i autor koji komponira ne samo za vlastite muzičke formacije već i za kamerne i simfonijske orkestre te za film. Prošle godine premijerno je prikazan film La crème de la crème francuskog reditelja Kima Chapirona, a ove godine premijere su imala još dva dugometražna filma za koje je Maalouf radio muziku.

Prvi je biografska drama Yves Saint Laurent o životu ovog modnog dizajnera, a drugi je Red Rose iranske rediteljice Sepideh Farsi, ljubavna drama u turbulentnim političkim prilikama Irana, premijerno prikazana na filmskom festivalu u Totontu.

Inače, o Ibrahimu Maaloufu, umjetniku rođenom u Bejrutu snimljen je 2007. godine i dokumentarni film Souffle! koji istražuje njegov odnos sa domovinom i međuprostor u kojem Maalouf živi, komponuje i stvara od svog odlaska iz Libana u vrijeme građanskog rata.

Maaloufova muzika u znatnoj je mjeri inspirisana arapskom kulturom, njegovi nastupi tjeraju publiku na ples, iako svaki od koncerata ima i kratke kontemplativne interludije koje sam Maalouf naziva “zajedničkom univerzalnom molitvom”.

Na Jazz Festu u Sarajevu, Maalouf će predstaviti čarobnu muziku sa aktuelnog albuma Illusions koju će izvesti njegov osmočlani ansambl kojeg čine čak četiri trubača, pored standardne ritam sekcije.

Ulaznice za koncert po pretprodajnim 20% nižim cijenama možete rezervirati na www.jazzfest.ba, a u međuvremenu poslušajte jednu od 12 kompozicija koje je Ibrahim Maalouf skladao za film Yves Saint Laurent a koje su ove godine objavljene i na CD-u pod istim nazivom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: