|

I. Sarajevo: Počeo prvi program filmskog ciklusa ''Filmoteka''

I. Sarajevo: Počeo prvi program filmskog ciklusa ''Filmoteka''
0
S
SRNA
22.11.2011. u 21:09
1
komentara
0

dijeljenja
I. Sarajevo: Počeo prvi program filmskog ciklusa ''Filmoteka'' Istočno Sarajevo
Projekcijom dokumentarnog filma ''Bosna - zemlja mržnje'' u Istočnom Sarajevu večeras je počeo prvi program filmskog ciklusa pod nazivom "Filmoteka", koji organizuje Kinoteka Republike Srpske.
Ovaj program posvećen je obilježavanju 50. godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Urednik programa Kinoteke RS Jandranka Pandurević rekla je Srni da će u programu večerašnje "Filmoteke" biti predstavljena dva dokumentarna filma iz produkcije ''Srna filma'' - "Bosna - zemlja mržnje" iz 1993. godine i "Bukvar bukvica" iz 2001. godine.

Pandurevićeva je navela da je scenario za film "Bosna - zemlja mržnje" rađen prema Adrićevom ''Pismu iz 1920'', a da režiju potpisuje Branko Brđanin Bajović, dok je dokumentarno-eksperimentalni film ''Bukvar bukvica'' rađen po scenariju i u režiji Milenka Jovanovića.

Ona je rekla da je film ''Bukvar bukvica'' prikazan 2001. godine na Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma i da je izazvao veliku pažnju filmske publike i kritike, ali da od tada do danas nije javno emitovan ni na jednoj televizijskoj stanici.

''Autor filma je na vrlo svojstven i orginalan način smjelo polemisao sa pojavama u školstvu u postdejtonskom periodu u BiH'', naglasila je Pandurevićeva.

Na kraju večerašnjeg programa prikazan je igrani film ''Anikina vremena'' za koji su scenario napisali Vicko Raspor i Vladimir Pogačić, prema motivima istoimene Andrićeve pripovjetke.

Pandurevićeva je istakla da je ovo pri igrani film snimljen prema Andrićevom djelu, te prvi jugoslovenski film koji je svojevremeno distribuisan u SAD.

''U namjeri da ovaj program, zbog njegovog edukativnog karaktera, bude dostupan i što većem broju školske omladine, Kinoteka RS i Kulturni centar Istočno Sarajevo jutros su organizovali projekciju namijenjenu učenicima kao školski dvočas'', napomenula je Pandurevićeva.

Do kraja godine biće realizovana još tri programa ''Filmoteke'', različitih stilova i žanrova, a nastavak ciklusa predviđen je poslije januarskih praznika.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...