Upućena 2016.
126

I pored najave, Rusi još nisu odgovorili na molbu da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH

Piše: A. Z.
Povelja Kulina bana
Povelja Kulina bana
Jedan od originalnih primjeraka (zvaničnih prepiski) Povelje Kulina bana koja je napisana prije 828 godina nalazi se u ruskom Sankt Peterburgu i u nadležnosti je Federalne agencije naučnih organizacija (FANO). Prema svemu sudeći, u skorijoj budućnosti neće biti izložena u BiH.

Iako je direktor Večernjakovog pečata Jozo Pavković u maju najavio da će Povelja Kulina bana privremeno biti vraćena u BiH, FANO ističe da je riječ o vlasništvu Ruske Federacije i još nije odgovorila na molbu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pavković je uoči godišnjice nastanka Povelje ponovo pozvao Vijeće ministara BiH da poduzme konkretne korake kako bi ovaj dokument od neprocjenjive vrijednosti bio vraćen u BiH. Večernji list navodi da je Pavković predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću uputio pismo u kojem je naveo da je i privremeni povratak Povelje bana Kulina državni interes i da se njime primarno trebaju baviti institucije države.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je krajem 2015. godine, prilikom sastanka s ruskim ministrom kulture, inicirao da se Povelja Kulina bana vrati Bosnu i Hercegovinu, nakon čega je inicijativa proslijeđena Agenciji naučnih organizacija Ruske Federacije.

"U drugoj polovini 2016. godine dobili smo odgovor Federalne agencije naučnih organizacija Ruske Federacije u kojem se navodi da je Povelju Kulina bana od trgovca duhana 1832. godine kupio ruski vicekonzul Jeremija Gagić. Ovim argumentom FANO ističe da je Povelja Kulina bana kupljena na zakonskim temeljima i da se nalazi u Biblioteci Ruske akademije nauka više od 170 godina, kao i da je unesena u popis osnovne zbirke Naučno-istraživačkog odsjeka rukopisa Biblioteke i time predstavlja vlasništvo Ruske Federacije", kazali su za Klix.ba iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo je nakon toga uputilo molbu da se razmotri mogućnost privremenog izlaganja Povelje Kulina bana u Bosni i Hercegovini. FANO još uvijek nije odgovorila.

"Ministarstvo civilnih poslova BiH će ponovo urgirati za odgovor od Agencije naučnih organizacija Ruske Federacije s molbom da se razmotri mogućnost da se rukopis privremeno izloži u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će naši argumenti naići na razumijevanje i da će građani BiH imati mogućnost da vide original dokumenta Povelje Kulina bana u Bosni i Hercegovini", ističu iz ministarstva.

Povelja Kulina bana napisana je 29. augusta 1189. godine, smatra se "rodnim listom bosanske državnosti" i od neprocjenjivog značaja je za historiju BiH. Diplomatski dokument od jedne stranice koji je bosanski vladar izdao dubrovačkom knezu Krvašu i ostalim Dubrovčanima je najstariji dosad pronađen očuvani bosanski državni dokument i jedan od najstarijih dokumenata južnoslavenskih država.

Iz ministarstva dodaju da ona jasno ilustruje živu promociju ljudskih prava i sloboda, tolerancije, otvorenosti i međusobnog uvažavanja u slojevitom multikulturalnom miljeu naše autentične tradicije. Uprkos tome, Bosni i Hercegovini je uskraćeno posjedovanje ovog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama.