Susreti poezije
0

I ove godine pjesnici svijeta sjećaju se Izeta Sarajlića

FENA
Izet Sarajlić
Izet Sarajlić
Deveto izdanje “Međunarodnih susreta poezije u Sarajevu” svečano je otvoreno sinoć u Kamernom teatru 55. Tokom naredna dva dana trajat će pjesnički susreti posvećeni velikom pjesniku Sarajeva Izetu Kiki Sarajliću.

Na otvaranju susreta brojnim poštovaocima Sarajlićevog djela svih generacija obratili su se Raimondo De Cardona, ambasador Republike Italije u BiH, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, kao i predsjednik Doma poezije iz Salerna Sergio Iagullio.

Sergio Iagullio je podsjetio da su susreti pjesnika posvećeni velikom sarajevskom pjesniku, počasnom predsjedniku kuće poezije „Casa della poesia“, počasnom građaninu italijanskog grada Salerna, jednom od najomiljenijih pjesnika u Italiji.

On je podsjetio na stihove Izeta Sarajlića o tome kako se i stihovi raduju kad se ljudi sastaju, što je sve ove godine moto ove manifestacije.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zahvalio je prijateljima iz Italije, grada Salerna i Kuće poezije. On je rekao da kao što žive Sarajlićeve pjesme živi i on.

Ambasador De Cardona govorio je o kulturnoj saradnji između BiH i Italije, koja je po njegovom riječima naišla na plodno tlo.

A kad je riječ o poetskim susretima oni su za Ambasadu Italije bitan događaj u kulturnom kalendaru.

Manifestacija će se odvijati na dva jezika - bosanskom i italijanskom.

Kao i prethodnih godina, bit će prikazivani filmovi u kojima Izet Sarajlić čita svoju poeziju.

U programu manifestacije učestvuje 15 pjesnika iz 12 zemalja svijeta.