Kultura
0

I ove godine bh. paviljon na prestižnom Cannes film festivalu

FENA
Sarajevo film festival (SFF) i ove će godine treći put uz podršku Ministarstva za kulturu i sport Federacije BiH i Fonda za kinematografiju imati svoj paviljon na 59. Cannes film festivalu, najprestižnijoj smotri filmske umjetnosti u svijetu.

Tokom Cannes film festivala od 17. do 28. maja, u bh. paviljonu će biti prezentirana sva ostvarenja bh. kinematografije te Sarajevo film festival, kao vodeći festival filma u regiji.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, pored redovnih aktivnosti koje podrazumijevaju održavanje brojnih sastanaka, promociju bh. filma putem distribucije promotivnih materijala i pružanje svih relevantnih informacija i kontakata, u okviru bh. paviljona planiran je i veliki broj posebnih programa.

Svakodnevno će biti upriličeni susreti za predstavnike filmske industrije, a od specijalnih događaja mogu se izdvojiti oni 20. maja - SFF pozdravlja regiju, 21. maja, kada će federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac održati sastanak posvećen razvoju regionalne koprodukcije te 24. maja – SFF predstavlja bh. film.

Grahovac je kazao kako će na bh. paviljonu biti prisutan značajan broj filmskih autora iz BiH, među kojima su i dobitnica Zlatnog medvjeda Jasmila Žbanić te bh. oskarovac Danis Tanović.

"Naš nastup ove je godine možda i najsnažniji. Uistinu, projekt koji je SFF započeo i rezultati koje su naši filmski autori postigli, obezbijedili su nam veliki uspjeh. Bh. paviljonu priključuju se i zemlje iz regiona te sada već predstavljamo jednu regionalnu filmsku snagu", ocijenio je Grahovac.

I ove će se godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta FBiH, 23. maja održati prijem na prestižnoj lokaciji Plage des Palmes, koji će okupiti najuglednije predstavnike filmske industrije, značajan broj filmskih autora i predstavnika medija te ministre kulture zemalja predstavljenih na marketu. Očekuje se i dvodnevno prisustvo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića.

Na marketu Cannes festivala, kao najvitalnijeg filmskog marketa na svijetu koji pruža iznimne mogućnosti lobiranja, prodaje i distribucije filmova, prvi će put biti održane projekcije bh. filmova. Tamošnjoj će publici biti predstavljeno šest filmova: "Nafaka" reditelja Jasmina Durakovića, "Karaula" Rajka Grlića, "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića, "Mama i tata" Faruka Lončarevića, "Grbavica" Jasmile Žbanić te "Sasvim lično" Nedžada Begovića.

Činjenicu da je BiH prepoznata kao iznimno zanimljiv partner dokazuje i to, kazao je Purivatra, da je SFF primio već više od 40 poziva od različitih filmskih institucija za učešće na brojnim prijemima na Cannes festivalu.

Predstavnici SFF-a i Raiffeisen banke danas su potpisali i trogodišnji ugovor o nastavku saradnje, čime je ta banka ozvaničena kao ekskluzivni sponzor ovogodišnjeg SFF-a.

Ugovor su potpisali direktor SFF-a Mirsad Purivatra, direktor Raiffesien banke Edin Muftić i član Uprave te banke Ognjen Samardžić. Ocijenjeno je kako ugovor predstavlja temeljac za održavanje i razvoj festivala u budućnosti.