Kultura
129

I ja želim porodicu: U BiH živi oko 3.000 djece bez roditeljskog staranja

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja 20. novembra - Univerzalnog dana djeteta, te UN–ove konvencije o pravima djeteta, EU info centar u BiH organizirao je izložbu i umjetnički performans "Samo jednom sam dijete - i ja želim porodicu".

Na izložbi su predstavljene fotografije Velije Hasanbegovića, koje prikazuju odrastanje djece u hraniteljskim porodicima, a bh. glumice Arma Tanović, Maja Salkić i Dženita Imamović izveče su umjetnički performanas o ovoj temi.

Izložba je organizirana u saradnji s organizacijom "Hope and Homes for Children BiH" u sklopu kampanje "Otvaramo vrata djeci Evrope" u kojoj učestvuje 12 zemalja Evrope.

U Bosni i Hercegovini nalazi se blizu tri hiljade djece bez roditeljskog staranja. Tačan broj nije poznat, jer ne postoje ni jedinstveni statistički podaci niti jedinstvena baza podataka.

Većina njih je zbrinuta u različitim institucijama širom zemlje, koje djeluju pod okriljem države, nevladinih ili vjerskih organizacija, dok je otprilike 600 djece u srodničkim i hraniteljskim porodicama.