Kultura
44

"I Heart Film": Mladi filmofili iz cijelog svijeta uživali u filmovima i dobroj zabavi

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Jedan od projekata Sarajevo Film Festivala jeste i program "I Heart Film", koji okuplja mlade filmofile, ljubitelje filma iz svijh dijelova regije, Evrope i svijeta, koji na Festival stižu sa jednim ciljem – da gledaju filmove, upoznaju filmske ekipe, sudjeluju u diskusijama i razmjenjuju međusobna iskustva.

U Sarajevu se trenutno nalazi 40 učesnika ovog programa, a stižu iz preko deset zemalja širom regije, Evrope i svijeta – tu su posjetioci iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Engleske, Amerike, Turske... Najviše je studenata glume i režije, ali ne nužno. Njih spaja samo jedna stvar – ljubav prema filmu i glumi, a najmlađi član ekipe ima 15 godina.

"Svi oni vole film, a na ovaj su se program prijavili sa željom da uživaju u filmovima, druže se sa glumcima i režiserima, postavljaju im pitanja, aktivno učestvuju u raspravama i diskusijama... Željeli smo da ponovo oživimo razgovor o filmovima, te podsjetimo na samu bit filma", govori u razgovoru za Klix.ba koordinatorica projekta Jesenka Duranović.

Ona dodaje kako su ove sedmice imali priliku pogledati brojne filmove koji su ih i potresli, obradovali i nasmijali, te kako su poslije svakog filma imali mnoštvo pitanja, koliko o samim filmovima, toliko i o samima sebi.

"Svako jutro se nalazimo na glavnom festivalskom trgu, na programu Kafa sa... gdje učesnici imaju priliku upoznati ekipu filma. Njihov je zadatak da aktivno sudjeluju u tim diskusijama, jer na taj način imaju priliku da rastu kao režiseri, scenaristi, a neki od njih i da sami sebe vide na velikom ekranu", pojašnjava Duranović, te dodaje kako su učesnici svakako ispunili sva očekivanja i kako se nada da će sljedeće godine imati još više mladih ljudi.

Jesenki je ovo prva godina na Sarajevo Film Festivalu, ali namjerava doći ponovo. Kaže kako je "bilo burno, nije se mnogo spavalo, ali je definitivno vrijedilo". Ova rođena Mostarka već dvadeset godina živi u Vancouveru u Kanadi, gdje radi na privatnim fakultetima za film, gdje se, kako kaže, i rodila ljubav prema režiserima, glumcima i samoj filmskoj umjetnosti.

Jedan od učesnika "I Heart Film" programa je i Dejan Ilić (21) iz Pule, koji je po struci medicinski tehničar, no kaže kako obožava gledati filmove, te na bilo koji način sudjelovati u njima.

Dejan inače radi kao volonter na Pula film festivalu, a u Sarajevo dolazi zajedno sa još dvoje kolega kao njihov predstavnik.

"Na Sarajevo Film Festival smo svakako planirali doći, bilo privatno, ili da učestvujemo na samom Festivalu, ali nam je bilo jako bitno da budemo ovdje za 20. godišnjicu. Veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo dobili tu priliku", kazao je Dejan Ilić za Klix.ba, dodavši kako su sva njegova očekivanja ispunjena, te da ga je posebno oduševio film "Geto 59".

"Nebitno je kakva je selekcija u pitanju, da li su to filmovi takmičarske ili bilo koje druge grupe, na SFF-u ti nikad ne može biti dosadno", istakao je Ilić.

Haris Salihović (19) koji trenutno živi u Velikoj Britaniji je prošle godine radio kao volonter na Sarajevo Film Festivalu. Kaže kako tada od posla nažalost nije stigao pogledati mnogo filmova, pa je ove godine odlučio da to nadoknadi.

"Jako volim film, a najviše mi se svidio 'Love's a Bitch' - strašan film, nešto kao meksički Pulp Fiction. Jako volim Tarantina i nakon tog filma sam bio oduševljen", kazao je Haris za Klix.ba.

Haris inače studira astrofiziku, a u slobodno vrijeme glumi u predstavama i kratkim serijama. Kaže kako se na studij astrofizike odlučio iz razloga jer je "glumački posao riskantan", te da za svaki slučaj želi imati diplomu, a glumom će se nastaviti baviti nakon što završi fakultet.

SFF