Uništio ih rebalans
21

I direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke pisao premijeru KS: Dovedeni smo do ruba egzistencije

N. V.
Iz Ureda direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke su pisali premijeru KS Mariju Nenadiću te ministru za obrazovanje i nauku Anisu Kriviću zbog neriješenog pravnog i finansijskog statusa biblioteke.
U pismu koje je poslato kantonalnom premijeri i ministru se ističu finansijski problemi sa kojima se dugo sreće NUBBiH pa i sada za vrijeme koronavirusa.

"Pravni i finansijski status NUBBiH nije riješen. Ova ustanova nije budžetska organizacija niti ima redovna primanja. NUBBiH se finansira isključivo iz grantova, jednim dijelom sredstava Kantona Sarajevo", stoji na početku obrazloženja.

Na početku pisma stoji da je biblioteka postupila po Naredbama Federalnog štaba civilne zaštite iz marta 2020. godine kada je naređena obustava pružanja usluga te da je rad bio prilagođen.

Direktor Ismet Ovčina objašnjava dalje nedavnu situaciju u kojoj se našla Biblioteka kada su odbijeni za isplatu dijela plaća iz budžetskih sredstava:

"Prema tumačenju odgovornog službenika iz Ministarstva privrede KS, NUBBiH formalno nije ispunjavala kriterije Javnog poziva tog Ministarstva za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart 2020. godine budući da djelatnost biblioteka i arhiva nije navedena na spisku zabranjenih djelatnosti te je zbog toga NUBBiH 20. aprila zatražila zvanično mišljenje i nije dobila nikakav odgovor".

"Rebalansom Budžeta Kantona Sarajevo su sredstva namijenjena za podršku radu NUBBiH smanjena za čak 20.000 KM čime su de facto smanjene plaće radnicima NUBBiH. Potrebno je naglasiti da tokom 2020. godine, osim sredstava MONKS, ova ustanova nije ostvarila priliv sredstava iz drugih izvora čime je NUBBiH praktično dovedena do samoga ruba egzistencije", stoji u pismu premijeru Nenadiću.

U NUBBiH postoji 52 zaposlena radnika, a zbog toga što institucija nema redovnih primanja od Vlade KS traže 50.000 KM za isplatu dijela plaća radnicima.

"Iskreno se nadamo da ćete imati razumijevanja i iznaći sredstva kako biste pružili potporu ovoj izuzetno značajnoj instituciji, koja ove godine obilježava jubilarnih 75 godina svoga postojanja na korist i dobrobit ukupne kulturne i akademske zajednice i već decenijama predstavlja bosansko-hercegovačku bibliotečko-informacijsku zajednicu u najvažnijim evropskim i svjetskim esnafskim organizacijama i asocijacijama", stoji u pismu u kom je premijer pozvan i da dođe posjetiti biblioteku kako bi se uvjerio u njenu važnost.

Premijeru Mariju Nenadiću i kantonalnim ministrima Anisu Kriviću i Kenanu Alikadiću su otvoreno pismo uputili i radnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH s ciljem skretanja pažnje i na probleme koje oni imaju kao radnici, sa rukovodstvom, ali i lični problem koji imaju zbog propadanja i izostatka podrške ovako značajnoj instituciji.