Kultura
0

I danas na SFF-u odlični filmovi i dobra noćna zabava

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Devetnaesti Sarajevo Film Festival je u punom jeku. Saznajte koje filmove danas možete pogledati i gdje vas očekuje dobra noćna zabava.

U Ljetnom kinu !hej bit će prikazan palestinski film "Omar", sa početkom u 20:30 sati. Film prati život Omara koji je navikao izbjegavati svjetlosne rakete dok preskače granični bedem kako bi posjetio svoju tajnu ljubav Nadiju. Ali jednostavna ljubav i jednostavan rat su nepoznanica u okupiranoj Palestini. Osjetljivi mladi pekar Omar postaje borac za slobodu. Kada biva uhvaćen nakon smrtonosnog čina otpora, prisiljen je na igru mačke i miša s vojnom policijom. Sumnje i izdaja ugrožavaju povjerenje koje gaji prema svojim saučesnicima i prijateljima iz djetinjstva Amjadom i Tarekom, Nadijinom militantnom braćom . Omarove emocije ubrzo postaju podjednako podijeljene kao Palestina. Ali, uskoro postaje jasno da sve što čini, čini iz ljubavi prema Nadiji. Cijena ulaznice je 8 KM.

U okviru Takmičarskog programa večeras će u Narodnom pozorištu biti prikazan austrijski film "Talea", rediteljke Katharine Mückstein. Film će biti ptikazan u 9.30 sati (cijena ulaznice 5 KM) i u 20.00 sati (ulaznica 8 KM).

Glavna junakinja filma je 14-godišnja Jasmin koja žudi da bude blizu svoje biološke majke, Eve. Nakon što je njena majka puštena iz zatvora, zajednička ekskurzija na selo postat će prvi test u razvoju odnosa između majke i kćerke. Njih dvije puše, plešu i šetaju skupa – ozračje je obećavajuće. Ali kako to obično biva, otkrit će se da su njihove potrebe i očekivanja dijametralno suprotna.

Također, u okviru Takmičarskog programa će biti prikazan i film "Sa mamom", reditelja Faruka Lončarevića. Film će biti prikazan u 11.30 sati (ulaznica 5 KM) i u 22.30 sati (ulaznica 8 KM). Film prati junakinju Berinu koja u Sarajevu, više od decenije nakon rata, dok se njena socijalistička porodica neizbježno raspada, pokušava živjeti svoju tek otkrivenu seksualnost i prihvatiti neumoljivu smrt majke. Jasna, dominantna žena, majka, doktorica i stub porodice, ulazi u terminalnu fazu raka dojke s kojim se borila devet godina. Njen muž Mladen ne zna kako se nositi. Živeći u svom svijetu, okružena porodicom s kojom ne umije komunicirati, Berina, za dobro cijele porodice, pokušava spasiti majku na jedini način koji zna – kroz magiju, obrede, vjeru…

U srijedu u Fokusu je film "Krivina" koji će biti prikazan u Narodnom pozorištu u 16. sati. Cijena ulaznice je 5 KM. U kinu Meeting Point će biti prikazan film "Zaustavi udare srca" u 12:00 sati. Ulaznica košta 5 KM. Također, bit će prikazan i film "Aurora" u 15.00 sati. Cijena ulaznice je 5 KM.

U Ljetnom kinu Vatrogasac bit će prikazan film "Short Term 12", sa početkom u 21.00 sat. Cijena ulaznice je 6 KM. Dokumentarni film "!Cuatro!" možete pogledati u Laško Summer Nights, u 21:15. Cijena ulaznice je 5 KM.

U slučaju kiše Ljetno kino !hej se seli u Skenderiju. Kino Vatrogasac i Laško summer night u Meeting Point, a otvoreno kino Dobrinja seli u salu Općine Novi grad.

Noćni život

Na Sarajevo Music Stageu večeras će nastupiti Boban Marković i njegov orkestar. Za dobru zabavu u Cinema Cityju pobrinut će se Anchi & The Moon Dogs. U Art kinu Kriterion publiku će zabaviti alternativni ženski rock bend iz Hrvatske, Punčke. Odlična zabava vas očekuje i na Mucha Lucha Open Air Summer Festivalu. U Laško Summer Lounge Baru beogradski bend Sevdah Baby obećava vrhunsku zabavu, a DJ Alvin će zabaviti sve one koji se odluče za Shatro Film Festival.

Na Sarajevo rock festivalu večeras nastupa bend Unplugged Plug.

SFF