Kultura
81

I "dama i rođena Sarajka" Rabija Šuvalić se odlučila kandidovati za izbore

Piše: L. Č.
Sanela Krsmanović kao Rabija Šuvalić; Foto: Arnej Misirlić
Sanela Krsmanović kao Rabija Šuvalić; Foto: Arnej Misirlić
Glasajte za Rabiju Šuvalić: Majka nacije je tu da vam "sve kaže"! Dan pred izbore, 11. oktobar, dan je predizborne šutnje za sve osim za <a href="http://www.klix.ba/vijesti/kultura/dragan-marinkovic-pozvao-rudare-iz-banovica-i-raspotocja-na-terapiju-smijehom/141009075">Đevrasima Cvijana</a> i Rabiju Šuvalić.

Rabija Šuvalić je glavna junakinja i protagonistica predstave "Majka nacije", projekta Moamera Kasumovića, glumice Sanele Krsmanović i rediteljice Sabrine Begović Ćorić.

Rabija Šuvalić je lik iz stand up performansa "Šalter 22", nastao u režiji Moamera Kasumovića i kabaretske skupine Magacin Kabare, dok je "Majka nacije" svojevrsni nastavak u režiji Sabrine Begović Ćorić, koja je ujedno i ko-autorica teksta.

"Dama i rođena sarajka" Rabija Šuvalić, odlučila se na politički angažman i objavila svoju kandidaturu na Opštim/Općim Izborima 2014. Nakon predizborne kampanje, vrijeme je i za njen posljednji predizbornih govor, koji će se održati 11. oktobra u 21 sat u caffe clubu Gogo u Sarajevu.

"Kandidujem se ispred podugog reda Bošnjaka, ali obečavam da ću se zalagati za manjine, Srbe, Hrvate, bicikliste, pušaće, Sejdića, Fince i homoseksualce", poručuje Rabija Šuvalić, te ističe kako će odlučno podržati privredu, ekonomiju, kulturu, obrazovanje i ekologiju.

"Budući da kod nas u politici vlada deficit žena, upitali smo se šta je to jedna žena u stanju da uradi, a tome smo odlučili pristupiti s humorom i iz lika Rabije Šuvalić. Rabija Šuvalić se nakon otkaza u pošti počinje susretati sa različitim problemima u našem društvu - od divljih taksista do opsjednutosti ljudi sapunicama, te kao takva komentariše društvenu stvarnost iz političke perspektive", pojašnjava za Klix.ba rediteljica Sabrina Begović Ćorić, te dodaje kako su u koristili priče koje se najčešće pričaju po kafanama, budući da "Rabija voli kafanu i da voli popit".

"Rabija je žena iz naroda koja iznutra poznaje problematiku. 'Sad ću vam ja sve reć' - njena je uzrečica. Rabija je tu da vam sve kaže", kazala je Begović-Ćorić.