Kultura
155

Husejin Haljevac je novinar, skulptor i pjesnik i ima 96 godina

Piše: Semir Hambo
Husejin Haljevac (Foto: Klix.ba)
Husejin Haljevac (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Husejin Haljevac je rođen 1919. godine u Mostaru. Penziju je zaradio kao radnik na željeznici. Već 34 godine, od kako prima penziju, bavi se stvarima koje su mu bile želja od djetinjstva. Svakodnevno čita, bavi se skulpturom i piše poeziju. Husejin je dokaz da ste mladi onoliko koliko to sami želite.

Kada znate da trebate upoznati osobu koja ima 96 godina ne očekujete da ćete imati aktivnog sagovornika. Spremni ste na priču o prošlim vremenima, o neredovnoj penziji i o promjenjljivom vremenu. Međutim, kada je Husejin Haljevac otvorio vrata svog doma ekipi portala Klix.ba, desilo se sve suprotno.

Iako duboko u desetoj deceniji života Husejin je vitalan penzioner koji voli razgovor, knjige i umjetnost. U dnevnom boravku, na stolu, otvorena knjiga, Istorija Starog istoka.

"Volim ja i historiju, pa tako čitam pomalo, bilježim", objašnjava naš sagovornik. Pomislite, da li stvarno ima 96 godina.

Da ne bi bilo dileme, Husejin je iz susjedne sobe donio rodni list i kopiju lične karte, koju je u međuvremenu izgubio. Mjesto rođenja Mostar 1919. godine. Husejin je preživio dva rata a životno iskustvo sticao za vrijeme tri politička sistema.

Rođen je odmah nakon formiranja zajedničke države južnih Slavena (Država Srba, Hrvata i Slovenaca). Godine 1939, počeo je raditi kao otpravnik vozova u Mostaru, da bi ubrzo došao u Sarajevo. Njemačkom okupacijom Kraljevine Jugoslavije je uhapšen, a zatim predat ustašama. Naknadno je oslobođen nakon čega počinje pomagati Narodnooslobodilački pokret. Nakon Drugog svjetskog rata dolazi do promjene vlasti i uspostavljanja Socijalističe Fedeativne Republike Jugoslavije. Husejin je radio kao otpravnik vozova u Sarajevu, Višegradu, Zenici, Maglaju i Konjicu. U Zenici je, priča Husejin tri puta dočekivao Tita.

"Dočekivao sam na Željezničkoj stanici u Zenici Tita, Aleksandra Rankovića i druge tadašnje lidere. Lijepo je to iskustvo, kojeg se rado sjetim", ističe Haljevac.

Čitav svoj radni vijek je proveo radeći kao željezničar. Penzionisan je 1981. godine i od tada se počinje baviti stvarima koje su ga oduvijek interesovale.

"Dok sam bio u radnom odnosu nisam imao vremena za poeziju, za skulpturu. Onda sam sebi rekao da se moram posvetiti onome što istinski volim. I to je tako evo već 34 godine. Pišem poeziju, čitam, istražujem, samouki sam skulptor", pojašnjava Haljevac pokazujući na desetine pjesama koje je objavio.

Na pitanje da li je imao neki poseban režim u životu kojeg se pridržavao, Husejin odgovara kratko. "Nisam konzumirao cigarete i alkohol ali nisam pretjerano ni brinuo šta će biti sutra. Pustio sam da me život nosi", ističe Haljevac u razgovoru za Klix.ba.

Husejin se jedino požalio na problem koji ima već duži period. Naime, izgubio je ličnu kartu a za novu ne može aplicirati jer nema uvjerenja o državljanstvu, koje ne može dobiti u Mostaru jer ne postoji nikakva sačuvana evidencija za 1919. godinu.

"Na prošlim izborima nisam mogao ni glasati, nisu mi dozvolili bez lične karte. Ta administracija mi predstavlja problem", objašnjava Haljevac.

Dok je radio kao željezničar pisao je za željezničke novine. Kao samouki skulptor imao je i samostalne izložbe a u nekoliko časopisa je objavljivao i poeziju. I sada, kada ima 96 godina Husejin smatra da nije učinio dovoljno. I dalje ima snage i inspiracije da stvara, proučava i uči. Ne žali se mnogo ni na zdravlje. Husejin Haljevac je inspiracija i dokaz da godine ne moraju biti prepreka da radite ono što volite.