Širenje empatije
182

Humanitarna izložba sarajevskih fotoreportera okupila veliki broj gostiju

E. Sk.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Humanitarna izložba sarajevskih fotoreportera večeras je u Centru za kulturu Jelićeva okupila veliki broj zaljubljenika u fotografiju. Svi su imali samo jednu misiju, a to je zabaviti se i pri tome učiniti dobro djelo.

Ovu humanu misiju podržao je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, ali i Malik Garibija još uvijek ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

S obzirom da će novac od prodatih fotografija biti uplaćen Udruženju Pomozi.ba za nenamjenski fond liječenja, Radončić je kupio jednu od izloženih fotografija Berjamina Nizića u vrijednosti od 500 KM.

Kupljene su i fotografije Davorina Sekulića, Tarika Saletovića, Nedima Grabovice i drugih fotografa.

Armin Omerović, direktor Centra za kulturu Sarajevo kazao je da ga posebno raduju ovakve humane priče.

"Želim govoriti o toj empatiji koja je potrebna svima nama. Ljudski je da jedni drugima želimo pomagati, a ne odmagati. Razvili smo brzinu, a zatvorili smo se u sebe. Strojevi koji prave hranu ostavljaju nas u neimaštini. Više od tih strojeva trebamo ljudskost, više od pameti dobrotu i nježnost, ali i humanost", poručio je Omerović.

U ime fotoreportera gostima se kratko obratio i Berjamin Nizić.

"Hvala svima koji su došli, hvala što ćete pomoći da uradimo ono što smo zamislili, da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije", kazao je Nizić.

Elvir Karalić, direktor Udruženja Pomozi.ba zahvalio se sarajevskim reporterima na ukazanom povjerenju.

"Lijepo je vidjeti da se ovoliko ljudi odazvalo. Nažalost, svakim danom je sve više i više oboljelih, dobijamo sve više upita, na dnevnom nivou. Od dječice koja imaju po nekoliko mjeseci, do osoba koje imaju 60 godina. Nažalost, ne možemo svima pomoći, ali se trudimo. Zato smo i napravili taj fond preko kojeg ćemo pomagati u skladu s našim mogućnostima. Hvala sarajevskim fotoreporterima koji su izabrali baš nas i ukazali nam povjerenje, mi ćemo to povjerenje opravdati", kazao je Karalić.

Važno je napomenuti da će izložba trajati petnaest dana, tako da svi oni koji nisu stigli večeras mogu pogledati postavku i narednih dana i kupiti fotografiju koju žele. Njihov dom krasit će fotografija jednog od sarajevskih umjetnika, a pri tome će učiniti dobro djelo.

U centru za kulturu izložene su fotografije Davorina Sekulića, Nedima Grabovice, Harisa Memije, Admira Kuburovića, Didiera Torchea, Damira Ćumurovića, Berjamina Nizića, Kemala Softića, Fuada Foče, Ivana Šebalja, Samira Saletovića, Tarika Saletovića, Amera Kajmovića, Elvisa Barukčića, Haruna Muminovića, Feđe Krvavca, Edina Hadžihasića, Armina Durguta, Jasmina Brutusa i Midhata Poturovića.