|

Humanitarna izložba "Od Triglava do Đevđelije" u Pragu za djecu oboljelu od raka

Humanitarna izložba "Od Triglava do Đevđelije" u Pragu za djecu oboljelu od raka
138
E. Sk.
28.2.2020. u 07:20
2
komentara
138

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
U prostorijama udruženja građana "Lastavica" u Pragu upriličena je izložba starih fotografija "Od Triglava do Đevđelije" za djecu oboljelu od raka. Fotografije je pripremio i izložbu organizovao Denis Šuško.
Izložene slike potiču iz jednog njemačkog putopisa izdanog 1938. godine. Motivi na slikama predstavljaju ne samo prirodne ljepote i arhitektonske specifičnosti posjećenih mjesta, nego oslikavaju i život običnog čovjeka u cijelom opsegu kulturnog i vjerskog šarenila zapadnog Balkana tridesetih godina prošlog stoljeća.

Otvaranju izložbe je prisustvao veliki broj naših građana koji žive u Pragu, ali i dosta čeških građana, koji spaja prijateljstvo i ljubav prema kulturi naših krajeva. Pored ostalih, među posjetiocima su bili i Martina Mlinarević-Sopta, ambasador BiH u Češkoj, Egmen Babis, ambasador Turske u Češkoj, apostolski nuncij Charles Balvo, ambasador Vatikana u Češkoj, Lordan Zafranović, filmski režiser iz Hrvatske, Milan Fürst, predsjednik udruženja "Češka Beseda" iz Beograda, Iztok Toplak, predsjednik udruženja Slovenaca u Pragu, Joze Plečnik, kao i neki ugledni biznismeni iz Praga.

Na početku izložbe je bio prikazan dokumentarni film "Velika bijela kuća" Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" i grupe mladih MladiCe (koja djeluje u okviru Udruženja), koji pokazuje sudbinu i probleme djece koja su bila liječena od raka.

Izložba je bilahumanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih slika Denis Šuško će darovati Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" iz Sarajeva, koja pomaže djeci u njihovoj borbi protiv te opake bolesti. Slike je moguće pogledati u prostorijama udruženja "Lastavica" do 17. marta 2020 i kupiti uplatom na račun u češkim krunama (broj računa u Češkoj: 2101768026/2010, svrha uplate: "Srce za djecu" + redni broj slike + ime uplatioca, email, telefon.). Slike će biti uručene naručiteljima dvije do tri sedmice po završetku izložbe.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...