Kultura
0

Human Condition: Otvorena izložba u Mostaru i Konjicu

Sarajevo-X
Izložba "Human Condition" sarajevskog autora Anura Hadžiomerspahića, u organizaciji Projekta Ars Aevi i Grupacije MIMS, otvorena je ovog vikenda u Mostaru i Konjicu, u subotu, 11. juna, u Shopping centru Merkur u Mostaru, i u nedjelju, 12. juna, u Shopping centru DC u Konjicu, nakon što je otvorena i u TC Otoka ("hepok") u Sarajevu 10. juna 2005.

U skladu sa autorovim konceptom koji je sam nazvao "artvertising", projekt "Human Condition" postavljen je kao reklamna kampanja koja odašilja umjetničke poruke svim dostupnim reklamnim medijima. Upravo iz ovog razloga, prvi segment izložbe postavljen je na reklamnim panoima Europlakata u centru Sarajeva (5 billboarda, 11 city lightova), dok je drugi segment postavka njegovih printova velikih formata u prostoru MIMS-ovih tržnih centara i supermarketa – TC Otoka ("hepok") u Sarajevu, Merkur u Mostaru i DC u Konjicu. U kontekstu "artvertisinga", izložbu prati i distribucija promotivnih letaka koji pojačavaju efekat umjetnikovog "marketinškog" pristupa u plasiranju svojih poruka.

Centralna postavka "Human Condition" realizovana je u supermarketima Merkur u Mostaru i DC u Konjicu. Sam autor smatra da je postavka u ovim prostorima idealna, jer je u MIMS-ovim modernim tržnim centrima ostvaren njegov koncept u potpunosti – izložba savremene umjetnosti u supermarketu. Uz to, ona je postavljena na mjestu koje predstavlja simbol konzumističkog društva o kojem se u radovima govori, ali i na kojem je izložba dostupna ljudima kojima su poruke "Human Condition" namijenjene.

Prema riječima Amile Ramović, izvršne direktorice Projekta Ars Aevi, "ova izložba nije važna samo zbog toga što je kroz nju ostvaren jedinstven umjetnički koncept – umjetnost u supermarketu - sarajevskog umjetnika Anura Hadžiomerspahića, nego i zbog novog modela partnerske saradnje između institucije kulture i umjetnosti i bosanskohercegovačkih privrednika koju je Ars Aevi kroz ovaj projekat ostvario sa partnerima, u prvom redu sa Grupacijom MIMS".

Izložba u prostoru TC Otoka u Sarajevu biće otvorena svakim danom do 30. juna u terminu 9.00-21.00, u Shopping centru Merkur u Mostaru svakim danom od 8.00-22.00, i u Shopping centru DC u Konjicu, svakim danom od 8.00-22.00, subotom do 20.00.