Kultura
0

"Hrvatski Smetana" numeru posvetio Hercegovini

Sarajevo-x.com
Matej Meštrović, poznati hrvatski kompozitor i pijanist, kojeg kolege i kritičari nazivaju "hrvatskim Smetanom", ove će jeseni na Festivalu hrvatske glazbe u Beču predstaviti svoj novi ciklus skladbi "Twenty Fingers", komponovanih za dva klavira. Jedna od najatraktivnijih numera iz tog ciklusa posvećena je Hercegovini i inspirirana bojama, mirisima i zvukovima tog kraja. Numera "Zemlja svjetlosti, koju autor naziva i "Hercegovačkom" premijerno će biti izvedena na promociji fotomonografije “Hercegovina – zemlja svjetlosti” u utorak u Zagrebu.

Numera je, kaže Meštrović, inspirisana fotografijama Ive Pervana koje u fotomonografiji govore o ljepoti ovoga kraja te raznolikosti Hercegovine, kako u prirodnom i kulturnom smislu, tako i u muzičkom. Skladbu za četiri ruke na jednom klaviru izvest će Matej Meštrović i njegova kolegica pijanistica Kristina Bilopavlović, a u njoj će slušatelji moći osjetiti simboličnu šetnju hercegovačkim krajem te putovanje kroz historiju ove regije.

Posjetitelji promocije fotomonografije "Hercegovina – zemlja svjetlosti" uživat će i u filmu posvećenom ovom kraju, kojeg je Meštrović montirao i režirao te napisao pozadinsku filmsku glazbu.

Promocija fotomonografije održat će se u utorak, 20. oktobra 2009. u Hypo EXPO Centru u Zagrebu s početkom u 18.30 sati.