Filmski festival UNICA
0

Hrvatski filmaši najbolji na festivalu

FENA
Hrvatska selekcija nagrađena je kao najbolja nacionalna selekcija na festivalu svjetske organizacije neprofesijskog filma UNICA u tuniskom gradu Hammametu, a tri hrvatska filma osvojila su pojedinačne nagrade, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez.

Zlatna medalja pripala je dokumentarcu "Stonoga" Rasima Karalića, samostalnog autora iz Delnica, dok su dvije treće nagrade, brončane medalje, osvojili animirani filmovi Foto kino video kluba iz Zaprešića "Čovjek koji je smrskao kip" Justine Kosir i "Sv. Pero zaštitnik životinja", zajednički rad Ines Samaržije, Ane Blažić, Marijane Brekalo i Marije Sedak-Benčić.

Uspjehu hrvatskog programa koji je, među ostalim, nagrađen i zbog svoje raznovrsnosti, pridonijela su još dva kratka filma u selekciji, igrani film "Ostajanje" Marija Papića, u produkciji FAGEP-a Samobor, te dokumentarni "Živi život" Martina Bastijanića, u produkciji Pula Film Factoryja iz Pule, stoji u obavijesti HFS-a.

U konkurenciji festivala u Tunisu, koji se održao od 28. lipnja do 6. srpnja, sudjelovalo je 29 zemalja, članica UNICA-e.

Na festivalu je ukupno prikazano 129 filmova, a hrvatski su autori, s dva naslova, sudjelovali i u tradicionalnom Svjetskom natjecanju jednominutnih filmova.