Kultura
20

"Hrvatska rapsodija" i "Hamlet u selu Mrduša Donja" na sceni NPS-a

Klix.ba
Na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo EN FACE, u petak 13. januara 2017. sa početkom u 19:30 sati bit će izvedena drama prema motivima proze Miroslava Krleže u adaptacija i režija: Gradimir Gojer "Hrvatska rapsodija".

U predstavi igraju Hasija Borić, Mediha Musliović, Emina Muftić, Vedran Đekić, Sanela Pepeljak i Ejla Bavčić Tarakčija, Riad Ljutović, Slaven Vidak, Duško Bugarin i Eman Šabotić.

U ponedjeljak, 16. 1. 2017. u 19:30 sati, možete uživati u jednoj od naših zasigurno gledanijih komedija "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" u adaptaciji režiji Sulejmana Kupusovića.

"Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna" je naša komedija koju možete gledati 1.000 puta i iznova se smijati i uživati u njoj. Sjajni glumci, fantastična adaptacija i režija naše zvijezde na nebu Sulejmana Kupusovića, zaista su ovu predstavu učinili vječnom.

Jedan od kvaliteta predstave je bavljenje problemima na lokalnom nivou, što postaje ogledalo generalne slike našeg društva. U predstavi, koja je žanrovski postavljena kao komedija sa tragičnim elementima, pojavljuje se Hamlet - mladi Suljo, čiji se otac nalazi u zatvoru. Suljo bezuspešno pokušava dokazati da njegov otac, borac Armije BiH, nije ukrao novac iz blagajne mjesne zajednice. Priča je postavljena u bosanski i bošnjački ambijent, a reditelj se obračunava s nemoralom i licemerstvom, društvenim devijacijama i postratnim preobražajem ljudi.