Kultura
0

Hrvatska: Predstavljene četiri sveske biskupa Strossmayera

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Hrvatska biskupska konferencija organizirala je predstavljanje četiri sveska pisane baštine biskupa bosanskog ili đakovačkoga i srijemskog Josipa Jurja Strossmayera pod naslovom "Sve za vjeru i za domovinu".

Prošle godine svečano je obilježena 200. godišnjica rođenja biskupa Strossmayera i ujedno 110. godišnjica njegove smrti. Na predstavljanju je istaknuto kako se biskup Strossmayer za vrijeme svoga života posvetio izgradnji i osnivanju škola, crkvi i drugih instutucija, no kako je njegova pisana ostavština ostala malo primijećena do danas.

U četiri sveska na više od 2.500 stranica, naslovljena "Sve za vjeru i za domovinu", mogu se pronaći Strossmayerova zapažanja o Bogu, Isusu Kristu, Crkvi, svećeništvu, dekristijanizaciji tadašnjeg društva i neprijateljima društva.

Svesci sadrže korizmene i prigodne poslanice, okružnice te propovijedi, značajnije govore i osvrte napisane tijekom 55 godina službe biskupa Strossmayera, a tu su i prijevodi s latinskog i kazala imena.

Na predstavljanju se okupljenima obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je ustvrdio kako je Strossmayer velika ličnost crkvene i narodne prošlosti koju je svojom pojavom skrenuo u nove tokove.

O Strossmayerovom djelu iscrpno su s različitih aspekata govorili i akademici Stjepan Damjanović i Dubravko Jelčić te mons. Juraj Kolarić i nadbiskup Marin Srakić.

Na predstavljanju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, kardinal Vinko Puljić, gradonačelnik Milan Bandić, saborski zastupnik Vladimir Šeks, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, brojni akademici i predstavnici veleposlanstava.