Kultura
0

Hrvatska na ovogodišnjem Sajmu knjige s 15 nakladnika

FENA
Zajednica nakladnika i knjižara Republike Hrvatske i Hrvatska gospodarska komora ove će godine na 19. međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu od 18. do 23. aprila učestvovati s petnaestak nakladnika.

Vlasnik naklade "Zoro" Zoran Filipović kazao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu kako će koncepcija ovogodišnjeg predstavljanja hrvatskih kuća na sajmu biti nešto drugačija u cilju razbijanja ustaljenih načina prezentacije.

Tako će u programu sajma učestvovati istaknuta imena hrvatske književne scene: Enes Kišević, Jakša Fjamengo, Olja Savičević, Edo Popović te Igor Mandić. Oni će s publikom kontaktirati i van zvaničnog sajamskog programa, a planirano je i njihovo gostovanje u tri sarajevske gimnazije.

Hrvatski će se književnici tako predstaviti mladima u Prvoj gimnaziji 18. aprila, Katoličkom školskom centru 19. te Bošnjačkoj gimnaziji 20. aprila. Predviđena je i zajednička večer s bh. piscima, koja će u Domu pisaca u Sarajevu biti upriličena 20. aprila. Predviđeno je njihovo predstavljanje uz čitanje odlomaka iz knjiga i razgovor s bh. piscima.

Sajam će na zajedničkom hrvatskom štandu te tradicionalnoj Bosanskoj kući donijeti i niz druženja, predstavljanja te okruglih stolova, a svaki će dan jedan od spomenutih hrvatskih pisaca gostovati u knjižarama "Zoro" i "Šahinpašić" u Sarajevu.

Ataše za kulturu u Ambasadi Republike Hrvatske Krunoslav Cigoj prezentirao je i veliku akciju nabavke knjiga u BiH. Riječ je o humanitarnoj akciji "Sportom do znanja, znanjem do boljitka", čija je realizacija započela još prije osam mjeseci, a trajat će do juna.

Cigoj je u proteklom periodu obišao 30-ak osnovnih i srednjih škola na području cijele BiH, utvrdivši katastrofalnu situaciju s fondom knjiga u školskim, ali i desetak javnih biblioteka. Posebno je teška situacija u Posavini i srednjoj Bosni. Stoga je i pokrenuo akciju kako bi u Hrvatskoj od različitih nakladnika ili zainteresiranih pojedinaca sakupio što veći broj knjiga za poklon tim školama i bibliotekama.

Akciju su finansijski pomogli Ministarstvo vanjskih poslova R Hrvatske, Ministarstvo kulture te Ministarstvo obrazovanja i sporta Hrvatske, a odazvalo joj se već više od 70 hrvatskih izdavača. Do sada je sakupljeno oko 10.000 knjiga.

Hrvatski ataše za kulturu ujedno je pozvao i sve bh. izdavače, institucije i ostale pojedince da se uključe u akciju i pomognu opremanje javnih biblioteka i škola u BiH, naglasivši kako akcija ima univerzalne vrijednosti te da granice ovdje ne postoje.