Kultura
0

Hrvati ne žele posuditi Povelju Kulina bana Sarajevu

Sarajevo-x.com
U povodu obilježavanja 60 godišnjice Istorijskog arhiva u Sarajevu, u planu je bila posudba Povelje bana Kulina iz 1189. godine i njeno petnaestodnevno izlaganje u našem glavnom gradu. Međutim, ova inicijativa naišla je na odbijanje.

"Imajući u vidu značaj samog dokumenta, kako za Republiku Hrvatsku tako i za Bosnu i Hercegovinu, na inicijativu Istorijskog arhiva Sarajevo upućena je molba Državnom arhivu u Dubrovniku i njegovom ravnatelju da se, u sklopu navedenih aktivnosti, omogući posudba i u Sarajevu izloži original Povelje Kulina bana," kaže se u obrazloženju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ravnatelj ove ustanove Ivo Orešković je prihvatio inicijativu, ali se tome usprotivilo Hrvatsko arhivsko vijeće kao savjetodavno tijelo ministra kulture Republike Hrvatske. Ovakav potez je rezultirao davanjem ostavke gospodina Oreškovića na dužnost ravnatelja, što je on nazvao svojim "osobnim činom kojeg ne želi dodatno komentirati u javnosti".

Hrvatsko arhivsko vijeće ponudilo je da u Sarajevo pošalje kopiju Kulinove povelje, međutim ova ideja je odbijena.

Osnovni razlog zbog kojeg Povelja nije posuđena BiH, iako je to najstariji dokument koji potvrđuje bosansku državnost, prema objašnjenju HAV-a, je što neophodna procedura nije provedena.

"Vijeća su donijela zaključak da se arhivsko gradivo od najvišeg nacionalnog značaja ne može iznositi i izlagati bez prethodne verifikacije svih nadležnih stručnih tijela." S obzirom da se arhivsko gradivo samo u iznimnim prilikama iznosi izvan zemlje, naglašeno je kako je potrebno prethodno pripremiti temeljiti projekat, analizirati sve stručne i sigurnosne aspekte prezentacije, zaštite i očuvanja gradiva, što je, tvrdi HAV, ovdje u cjelosti izostavljeno.

Istorijski arhiv u Sarajevu proslijedio je službeni prijedlog za realizaciju ovog projekta 9. aprila 2008. a potom je izražen načelni stav da se ovakva saradnja između dvije ustanove prihvata.

Dokumentaciju koja je prikupljena činili su: polica osiguranja odnosno jamstvo Vlade KS, Ugovor o posudbi i obrazac Minsitarstva kulture, a iz ovog ministarstva navode da su se konsultovali sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku i dobili informaciju da se procedura nije promijenila.

Vlada Kantona Sarajevo izdala je zatraženo jamstvo u iznosu od 1.000.000 eura, a u Zemaljskom muzeju BiH je rezervisana "trezor soba" koja ima sve svjetske standarde čuvanja i zaštite arhivske građe.

Dva arhiva su pripremila Ugovor o posudbi, međutim, nakon toga dolazi odgovor HAV-a u kome se predlaže nošenje replike Kulinove povelje u Sarajevo.

Iz Ministarstva kulture Kantona Sarajevo i Istorijskog arhiva izrazili su duboko žaljenje što se ovakav projekat zaustavlja bez, kako kažu, ikakvog racionalnog uporišta. Takođe primjećuju kako je ovdje riječ o primjeni dvostrukih aršina ili izraza nepovjerenja u domaće institucije jer su, prema ranijim saznanjima, vrijedni originalni dokumenti iz ove države, uz saglasnost savjetodavnih tijela, iznošeni i izlagani u Mađarskoj, Španiji i drugdje.

Ministarstvo kulture i sporta KS poručuje kako je arhivska građa dobro svjetske kulturne baštine, a ne samo hrvatske ili bosanskohercegovačke i kao takva bi trebalo da je dostupna zainteresovanim.

"Njeno skrivanje, pa makar i u najidealnijim uslovima, ne koristi nikome, a najmanje hrvatskim arhivistima, naučnim i kulturnim djelatnicima. Nema logičnijeg niti prirodnijeg mjesta na kugli zemaljskoj od Bosne i Hercegovine gdje bi taj dokument, bar na dvadesetak dana, trebao biti izložen," komentar je domaćih institucija.

Ministarstvo kulture i sporta KS i Istorijski arhiv Sarajevo već iduće sedmice pokreću inicijativu preko Veleposlanstva Republike Hrvatske da ova povelja ipak dođe na tlo naše zemlje.