{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrapavost papira: Nije isto čitati knjigu online i držati je u rukama, to je pravi životni stil

5.8.2018. u 15:20
228
116
Hrapavost papira: Nije isto čitati knjigu online i držati je u rukama, to je pravi životni stil
228
Iako razvoj savremenih tehnologija doprinosi tome da čitalačka publika sve više naslove knjiga pronalazi putem interneta i dalje postoji veliki broj onih koji su ostali vjerni koricama te na štandovima sajmova ili policama knjižara pronalaze djela koja njima odgovaraju.
Istinski čitatelji uvijek će reći da je neopisiv osjećaj kada držite knjigu u ruci te pod prstima osjetite hrapavost papira, što su nam danas potvrdili i na sajmu koji se održava u Tuzli.

Veliku ponudu najnovijih spisateljskih ostvarenja i ove godine nudi tuzlanski sajam "S knjigom na Panoniku" koji se tradicionalno održava ususret Međunarodnim književnim susretima Cum Grano Salis i dodjeli prestižne književne nagrade Meša Selimović.

Izlagač iz Prijedora Dragan Stupar ističe da u trenutnom, ljetnom periodu čitatelji najviše kupuju knjige za odmor, a sve najaktuelnije knjige i najpopoularniji romani mogu se pronaći na njegovom štandu.

Najviše se prodaje lagana beletristika, ali i ozbiljniji romani poznatih klasika, odnosno nobelovaca, među kojima je Jose Saramago, Orhan Pamuk, Mario Vargas Ljosa, Ivo Andrić, Meša Selimović...

Knjiga je nezamjenjivaIako je u eri interneta vrlo jednostvano doći do spisateljskog ostvarenja u PDF ili nekom drugom od formata, Stupar smatra da je knjiga nezamjenjiva te da će ljubitelji dobrog djela za sebe uvijek nešto pronaći na štandovima sajmova ili policama knjižara.

"Putem interneta ne možete imati isti osjećaj kao kada čitate i držite knjigu u rukama. Bez knjiga se ne može, one su za nekoga ništa, a opet za nekoga su sve", nastavlja Stupar, koji na svom štandu nudi djela svih žanrova, rijetke antikvarne klasike, ali i razne tomove iz historije umjetnosti.

Poslom prodaje knjiga bavi se već 15 godina, a izlagao je na sajmovima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori... Prema njegovim dosadašnjim iskustvima, interesovanje za knjigom u današnje vrijeme sve je veće.

U Tuzli smo ga zatekli, kako drugačije, nego s knjigom u ruci. Iako se bavi spomenutom vrstom posla, navodi da djela čita za svoj ćejf.

Kroz dosadašnje iskustvo nam govori i da knjige u BiH podjednako čitaju muškarci i žene.

"U knjigama sam se pronašao i one su me oblikovale kao čovjeka te pomogle da na određeni način organizujem svoj život. Mislim da je u knjigama sve, treba ih čitati. Djeci treba čitati kvalitetna djela, a ne zavaravati ih nekim lažnim i bezvrednim glupostima. Mislim da je ključ da se djeci od malih nogu plasira ono što je kvalitetno kako bi se poslije oblikovali i izrasli u neke normalne ljude", smatra Stupar.

Dodir "drugog svijeta"U razgledanju knjiga na tuzlanskom Korzu danas smo zatekli i Mariju Kamarić koja se s knjigom druži od djetinjstva.

"Volim knjigu i volim da je držim u ruci, odnosno da je osjetim. Poštujem savremene tehnologije, ima ljudi koji to vole, ali ja prvenstveno volim korice romana i miris papira. Svoj životni stil djelimično sam uspjela oblikovati kroz knjige. To je neki drugi svijet. Kad čitate ili pišete posve ste u drugom svijetu i to je ono što mene mnogo ispunjava", kaže nam Kamarić.

Knjige čita uvijek kada ima vremena za to.

"Pored posla i privatnog života uvijek gledam da uzmem vremena za čitanje knjige. To me odmara, ispunjava i to jednostavno volim", nastavlja ona.

Tokom tradicionalnog tuzlanskog sajma knjige čitateljima se predstavlja raznolik asortiman, a izlagači ljubiteljima pisane riječi daju mogućnost kupovine naslova po promotivnim cijenama.

Budući da se sajam održava u ljetnom periodu, dnevno ga posjeti preko stotinu građana, a kada je riječ o ovogodišnjem interesovanju čitatelja, od izlagača saznajemo da se najviše kupuju djela Elene Ferrante, Orhana Pamuka, Elifa Shafaka, Dana Browna, Arthura Schopenhauera, Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, Ive Andrića, ali i Meše Selimovića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: