Kultura
0

“Hrana i slavlja u italijanskom jeziku i kulturi"

FENA
Otvaranjem izložbe litografija venecijanskog umjetnika Alvisa Guadagnina te degustiranjem italijanskih jela u Kinu Prvi maj u Sarajevu, 15. novembra će pod nazivom "Hrana i slavlja u italijanskom jeziku i kulturi" početi Šesta sedmica italijanskog jezika u svijetu, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u BiH.

Italijanska ambasada i udruženje Dante Alighieri organizatori su manifestacije, koja će u Sarajevu trajati do 19. novembra.

Za 16. novembar predviđena je projekcija poznatog Fellinijevog filma "Amarcord" u Otvorenoj sceni “Obala” - Akademija scenskih umjetnosti. U petak slijedi, pred Vječnom vatrom, ulični spektakl sa žonglerima iz grupe Mašvatri, uz muzičku pratnju Max Maber Orkestra. Nakon toga je muzika Dj-a Guadagnino na Akademiji scenskih umjetnosti – Otvorena scena “Obala”.

Građani Sarajeva će u Kinu Prvi maj moći uživati i u muzičkoj animaciji te ritmu juga Italije, uz napuljsku grupu Mescla, koja ujedinjuje južnjačke tradicionalne pjesme i ciganski melos, te oprobati tipična italijanska jela.

U nedjelju, zadnji dan manifestacije, grupe Max Maber i Mescla održat će zajednički koncert u Kinu Prvi maj, s repertoarom klezmer, balkanske i napuljske muzike.

Sedmica italijanskog jezika sadrži i kulturna dešavanja u drugim gradovima BiH, popout Tuzle, Banje Luke, Srebrenice, Trebinja i Mostara, zahvaljući pomoći organizacije ICMO iz Srebrenice, učenika Srednje škole Maironi iz italijanskog grada Ponte Presezza, Udruženja Leonardo da Vinci iz Trebinja i gradovima Tuzla i Trebinje, kao i Tuzlanskom univerzitetu. Ulaz na manifestaciju je slobodan.