Kultura
0

Hommage Lavu Tolstoju

FENA
U okviru Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima" pod motom "Šta sad?" u nedjelju navečer u Narodnom pozorištu bit će upriličen hommage velikom svjetskom piscu Lavu Tolstoju.

Ovo je danas kazao Vladimir Jokanović koji će na ovaj način proslaviti i vlastiti jubilej i to 50 godina glumačkog stvaralaštva.

"Potrudit ću se da tekst koji je Tolstoj napisao pred smrt dostojno pročitam, ali kako sam pesimista kao što je bio i Tolstoj nisam siguran kako će to izgledati", izjavio je Jokanović.

Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta, koji je oblikovao Tolstojev tekst "Ispovijed" kazao je da će Ivica Šarić izvesti dvije ruske operske arije, a u programu će učestvovati i baletski ansambl Narodnog pozorišta.

U okviru Festivala večeras će biti izvedena predstava Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja "Kuća Bernarde Albe" Federica Garcije Lorce u SARTR-u u 19 sati.

Režiju je uradio Diego de Brea, jedan od najpoznatijih režisera današnjice u Sloveniji.

Jagoda Maria koja glumi Bernardu Albu kazala je da riječ 'tišina' koju mnogo izgovara Alba u predstavi nije nijednom upotrijebljena jer ne postoji tišina zapravo je sve rečeno i proživljeno.

"Ono što me najviše dojmi u predstavi jest da se 'kult majke' ruši te pokazuje koliko je teško izdržati u zatvorenosti", dodala je Maria.

Bernarda Alba, despotska i stroga žena, nakon smrti muža ostaje sama s pet kćeri. Kćeri, sve zrele za udaju, zatvori u kuću i naredi tradicionalnu, dugogodišnju žalost.

U mladim ženama kipi život i želja za muškarcem, ali se ne usuđuju suprotstaviti majci.

Najmlađa Adela se jedina odupire majci i noću u tajnosti se sastaje sa sestrinim vjerenikom, što dovodi do tragičnih posljedica.

Izvedba Diega de Bree se najviše fokusira na emocionalna stanja, kroz koja prolaze žene u žalosti i na razapetost između društvenih očekivanja na jednoj, te vlastitih prohtjeva srca i tijela na drugoj strani.

Akustična drama Byron, iz Rumunije bit će izvedena večeras u 21 sat u Domu mladih.

Riječ je o art-rock/alternativnoj muzici s mnogo utjecaja iz različitih područja muzike, uglavnom bluesa, progresivnog rocka i jazza. Svoj prvi koncert imali su 2006. Bend je svoj prvi album, "Forbidden Drama", izdao u jesen 2007., nakon gotovo godinu dana raznih live nastupa širom Rumunije.