Najava
0

Holandski muzičari na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Dvanaesti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2008. u okviru svog ovogodišnjeg programa predstavit će i seriju koncerta holandskih muzičara.

Poseban festivalski program pod nazivom Flying Dutchmen, Jazz Fest će organizirati u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije.

Holandski ambasador Karel E. Vosskühler i Edin Zubčević, direktor Jazz Festa, potpisali su danas ugovor o saradnji na projektu 12. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2008 koji će predstaviti neke od najčuvenijih holandskih umjetnika ali i sjajne muzičare nove generacije.

“Veliko nam je zadovoljstvo još jednom surađivati sa Jazz Festom, naročito ove godine kada Festival priprema poseban program sa holandskim muzičarima. Raduje nas što festival iz godine u godinu raste, te jača kulturnu scenu Sarajeva i cijele zemlje“, kazao je ambasador Vosskühler nakon potpisivanja ugovora o saradnji i dodao kako Ambasada Kraljevine Holandije kroz ovaj i slične kulturne projekte, predano radi na jačanju kulturne saradnje između dvije zemlje.

Naglasivši kako Jazz Fest sa Holandskom ambasadom uspješno sarađuje već nekoliko godina, Edin Zubčević je dodao: "Ove godine realiziramo do sada najveći zajednički projekat koji će u okviru 12. Jazz Festa predstaviti holandske muzičare u različitim kontekstima.“

Program Flying Dutchmen 12. Jazz Festa, na Solo Stageu će predstaviti dva koncerta: bubnjara Hana Benninka, te pijaniste Mishe Mengelberga. Mengelberg će sa svojim kvartetom kojeg čine holandski i američki muzičari nastupiti i na Strange Fruits Stageu, a posebno je interesantno učešće trubača Davea Douglasa koji je standardni član ovog kvarteta. Na Groove Stageu će nastupiti višestruko nagrađivani trubač, kompozitor i bend-lider Eric Vloeimans koji će predstaviti svoj aktuelni projekat Gatecrash.

Posjetioci Jazz Festa će od 5. do 9. novembra imati priliku pogledati i izložbu slikarskih radova Hana Benninka, dok će mladi muzičari i studenti moći učestvovati i u radionici koju će održati ovaj umjetnik.