Svjetski dan knjige
0

Hoće li autori preživjeti Internet?

Sarajevo-x.com
Od 1995. godine Svjetski dan knjige se obilježava 23. aprila. No, kakva je budućnost autora? Mnogi od njih su zabrinuti za svoju sudbinu s obzirom da je u vrijeme digitalizacije i interneta sve teže zaštititi autorska prava.

Pisci nisu u boljoj poziciji od glumaca, muzičara i režisera filmova. Kopiranje literature, pa i muzike, uvijek se kretalo u takozvanoj "sivoj zakonskoj zoni". Pravi problem je ipak nastao tek pojavom interneta, piše Deutsche Welle.

Svjetska računarska mraža otvorila je širom vrata razmjeni besplatnih kopija između korisnika. Neke od takozvanih "internet platformi za razmjenu" su morale da budu zatvorene nakon intervencije vlasti.

Svjetsku pažnju privukla je jedna sudska odluka u proljeća prošle godine. Naime, tada su vlasnici švedskog portala za razmjenu Pirate Bay dobili po godinu dana zatvora i kaznu od nekoliko miliona eura.

Kontrola interneta je nemoguća

Matthias Spielkamp je vlasnik internet stranice iRights, koja daje informacije o autorskim pravima. On smatra da je nemoguće kontrolisati digitalno kopiranje podataka.

"Iluzorna je pretpostavka da se može kontrolisati internet, a time i kopiranje digitalnih podataka. Ostaje da se riješi pitanje kako bi autori mogli da profitiraju od toga što neko kopira njihova djela", kazao je Spielkamp.

Google podriva zaradu autora

Jedan od najvećih problema nastao je još 2005. godine kada je Google krenuo sa realizacijom ideje o uspostavi digitalne internet biblioteke. Google ima namjeru da knjige kopira i putem interneta omogući njihovo besplatno korištenje u cijelom svijetu.

Pravnik berzovnog Društva njemačkih izdavača, Christian Sprang, tu vidi veliki problem.

"Postoji opasnost da Google kopiranjem miliona knjiga pribavi monopol koji je teško ugroziti. Google ne slijedi cilj razvoja kulture, nego kao privatna firma osvaja tržište koje će donijeti zaradu tek u budućnosti."

Ne radi se samo o komercijalizaciji opšteg kulturnog dobra. Sprang smatra da se na taj način iskorištavaju autori i izdavači. Oni i dalje moraju imati mogućnost da širom svijeta prodaju svoje knjige.

Prijedlozi o internet pretplati

Mathias Spielkamp ukazuje na to da autori mogu da sarađuju s Googleom, ali u tom slučaju moraju da pristanu na uslove koje im on nudi. Planovi Googlea izazivaju rasprave i u SAD-u, gdje su autori i izdavači već podigli i tužbe protiv ovog internetskog diva.

Pragmatičan prijedlog stiže od stranke Zelenih. Prijedlog glasi da bi se autorima moglo platiti paušalno za njihova autorska prava.

"Iza toga je ideja da svako ko ima priključak za internet, plaća paušalno određenu sumu. To bi bio isti princip ko kojem danas plaćamo TV pretplatu. Ono što trenutno nedostaju jesu ekonomske analize, odnosno pokazatelji koliko bi iznosila ta pretplata", objasnio je Mathias Spielkamp.

Ovaj prijedlog nastao je kao rezultat neugodne spoznaje da je praktično nemoguće kontrolisati kopiranje podataka, odnosno knjiga, muzike ili filmova preko interneta, objavio je Deutsche Welle.