Kultura
16

Hit predstava u BNP-u: Kako bi se Tito snašao u vrijeme mobitela i Facebooka

Piše: E. M.
Foto: (Elmedin Mehić/Klix.ba)
Foto: (Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras će biti izvedena predstava Indexovog pozorišta "Kod Tita u raju" koja će nakon Zenice svoju turneju nastaviti i u drugim bh. gradovima.

Na današnjoj konferenciji za novinare obratili su se glumci predstave koja je prije godinu dana premijerno izvedena u Sarajevu. Branislav Petrušević u predstavi glumi lik Josipa Broza Tita, a na ideju o predstavi došao je kroz razgovor sa kolegom Rankom.

"Rekao mi je da nije loše da napravimo neku predstavu koja govori o stanju u Jugoslaviji na što sam odgovorio da je to sasvim uredu. Kada smo napravili istraživanje uvidjeli smo da na prostorima bivše Jugoslavije narod nekako slično živi. Srednji sloj je dominantan i više ga nema u tolikoj mjeri, tako da je ovo predstava za sve nas koji imamo problema sa poslom, otkazima, da se vratimo malo u prošlost kroz nostalgičnu predstavu koja u sebi sadrži i humor i satiru", kazao je Petrušević.

Predstava je predstavljena na moderan način, a u njoj mogu uživati i oni koji nisu živjeli u bivšoj Jugoslaviji.

"Napravili smo predstavu koja će se večeras zeničkoj publici dopasti jer smo vodili računa da predstavu ne razumiju samo oni koji su živjeli u Titovo vrijeme, već i oni koji su se rodili poslije. Napravili smo vrlo jasnu predstavu gdje će nakon samo pet minuta gledatelji shvatiti o čemu se radi. Tito koristi mobilni telefon, društvene mreže, ima svoj Facebook, voli da lajkuje i šaruje i živi kao da je danas živ", dodao je Petrušević.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Ranko Goranović u večerašnjoj predstaviti glumit će lik Franje Tuđmana, a na konferenciji je kazao da su uspjeli u predstavi zadržati historijske likove i sadašnje vrijeme.

"Uspjeli smo da uradimo tešku stvar, da historijske likove smjestimo u sadašnje vrijeme i da sve to bude duhovito. Svi živimo u nekoj prošlosti, svugdje su isti problemi i isti način vladavine. Kako Balašević kaže 'princip je isti sve ostalo su nijanse'", izjavio je Goranović.

Ljuba Stanković naknadno se pridružio bivšim Indexovcima i najmlađi je glumac večerašnje predstave.

"Od jugonostalgije je ostala samo priča i nemam dojam kao moje starije kolege. Mi smo samo čuli priče kako je bilo lijepo i kako se živjelo. Za mene je bilo teško da uđem u lik i da shvatim koncept predstave, ali uz njihovu pomoć počeo sam razumijevati to vrijeme", izjavio je Stanković.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Glavne uloge tumače Branislav Petrušević Petruči, Ranko Goranović Raca, te mladi glumac Ljuba Stanković. Njihovi likovi su Tito, Milošević i Tuđman, gdje, pri njihovom zajedničkom susretu, nastaje urnebesna hit komedija.

Dan poslije ovaj komad će biti prikazan u Travniku, a potom i u Kaknju (5.11), Zavidovićima (6.11), Žepču (7.11) i Vitezu ( 8.11).