Kultura
23

Historijski muzej BiH otvara i taktilni prostor za slijepe i slabovidne osobe

Piše: Lejla Čolak
Ilustracija; Foto: Historijski muzej
Ilustracija; Foto: Historijski muzej
Historijski muzej Bosne i Hercegovine ima novi projekat - u pitanju je taktilni prostor namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, koji će u ovom muzeju zvanično biti otvoren u četvrtak, 9. oktobra s početkom u 14 sati.

Taktilni prostor Historijskog muzeja BiH će biti otvoren u sklopu projekta "Dotakni historiju", koji za cilj ima da približi kulturno-historijsko naslijeđe osobama sa invaliditetom, prvenstveno slijepim i slabovidnim licima. Projekat su financijski podržali fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (ChwB), Balkanska mreža muzeja i Fondacija Stavros Niarchos.

Amar Karapuš, viši profesor Historijskog muzeja BiH, u razgovoru za Klix.ba pojašnjava kako su uz pomoć posebno napravljenih eksponata i replika iz različitih perioda Bosne i Hercegovine - od srednjeg vijeka pa do savremenog doba imali namjeru približiti kulturno naslijeđe i učiniti ga pristupačnijim slijepim i slabovidnim licima.

Kustosi Historijskog muzeja su ovom prilikom izabrali nekoliko eksponata iz različitih perioda bh. historije, a pored svakog od njih će se nalaziti objašnjenje prevedeno na brajevo, pismo za slijepe.

"Izabrali smo eksponate koji se mogu, takoreći, lako osjetiti - tu su primjerice specijalni stećci sa poveljom na kojoj će se moći osjetiti slova bosančice, a pored nje se nalazi i prevod na brajevom pismu. Slijepe i slabovidne osobe će na taj način moći osjetiti teksturu eksponata, a potom pročitati i jedan kraći historijat. Bilo nam je bitno da slijepi i slabovidni prije svega osjete teksturu eksponata, stoga smo i birali takve materijale na kojima će oni moći u potpunosti upotrijebiti svoja čula i na taj se način približiti samom obliku, izgledu i materijalu od kojih su eksponati napravljeni", pojasnio je Karapuš u razgovoru za Klix.ba.

On je dodao kako su uposlenici Historijskog muzeja svjesni toga da ova ustanova nikad u potpunosti neće biti pristupačna osobama sa invaliditetom, za šta je djelimično kriva i arhitektura, no smatraju kako svaka institucija mora učiniti sve što je u njenoj moći da svoje resurse učini što dostupnijim osobama sa invaliditetom.

"Ovim smo projektom načinili prve korake ka oslobađanju i činjenju naših resursa pristupačnijim osobama sa invaliditetom, u čemu se zapravo ogleda i naša društvena uloga. Sve kulturne institucije, kao što su Historijski muzej i Zemaljski muzej BiH koji je trenutno nažalost zatvoren, pored svoje edukativne, imaju i važnu društvenu ulogu. Ovim smo korakom pozvali ne samo kulturne, već sve institucije u BiH da nam se pridruže i da naš grad učinimo što pristupačnijim osobama sa invaliditetom", poručio je Karapuš.