Kultura
82

Historijski muzej BiH nastoji pratiti svjetske standarde

FENA
Historijski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja čiji status još nije riješen, u svom radu nastoji pratiti trendove u Bosni i Hercegovini i svijetu, a u isto vrijeme kustosi prilikom postavljanja izložbi pokušavaju biti dio bh. svakodnevnice inkorporirajući Muzej u edukativni sistem.

"Cilj je privući mlade ljude u Muzej kako bi pogledali postavke i družili se u Muzeju. Također, trudimo se da s njima razmjenjujemo ideje šta bi se u budućnosti od izložbenih postavki i drugih projekata moglo realizirati", ispričao je u razgovoru za Agenciju FENA viši kustos Historijskog muzeja BiH Amar Karapuš.

S obzirom na to da prate ove trendove Muzej bilježi posjetu na zadovoljavajućem nivou. Izložbene postavke posjećuju strani turisti, ali i građani iz cijele BiH.

"Posjetitelji izražavaju podršku Historijskom muzeju BiH koji i pored teških uvjeta u kojima radi ovaj muzej i ostalih šest kulturnih institucija od državnog značaja, pokušava novim izložbama i novim pristupom muzeologiji i historiji da ide naprijed", naglašava Karapuš.

Bez obzira na sve što rade i dalje problem predstavlja plaćanje režijskih i drugih troškova te isplata plaća uposlenicima, ali uposlenici svojim radom i profesionalnim pristupom, kaže Karapuš, žele održati kontinuitet rada Muzeja.

Istaknuo je da do sada nije čuo kritike na račun rada Historijskog muzeja BiH osim što se uvijek može više uložiti u neke postavke kao što je stalna postavka Muzeja "Opkoljeno Sarajevo", ali za to nema dovoljno sredstava.

Međutim, dvije izložbe koje Muzej nudi "A onda, odjeknuo je taj hitac ... Prvi svjetski rat" i "Od prve lopte do Brazila 1903. do 2014" su interaktivne izložbe i urađene su u modernom tonu.

"Želja nam je da Historijski muzej postane mjesto gdje ćemo se suočiti s našom prošlošću, a ne da bude samo mjesto gdje se prikuplja, štiti i prezentira muzejski materijal. Važno je da osim te primarne funkcije namjena Muzeja bude proširena na edukativni sistem", istaknuo je Karapuš.

Posjeta Historijskom muzeju BiH povećava se u ljetnim, a u zimskim mjesecima, zbog činjenice da Muzej od 1992. godine nema riješen problem grijanja, primjetan je pad broja posjetilaca.

"Na svu sreću u proljeće imamo posjete učenika. Muzej redovito organizira radionice različitog sadržaja kao i predavanja", kazao je Karapuš.

Trenutno se priprema projekt "Dodirni historiju" namijenjen osobama koje imaju poteškoća s vidom.

Od osnivanja 1945. godine, do danas Historijski muzej BiH prikupio je oko 300.000 raznih muzejskih predmeta neprocjenjivih vrijednosti za historiju i kulturu Bosne i Hercegovine. Jedna je od institucija kulture koja je u posljednjem ratu uspjela sačuvati od uništenja prikupljenu građu i pored toga što se nalazila na prvoj liniji razdvajanja.

Sva građa smještena je i čuva se u muzejskim zbirkama koje se zahvaljujući prikupljačima radova i sada proširuju i obogaćuju.

Osim zbirki fotografija, arhivske građe, trodimenzionalnih predmeta, stručne biblioteke te muzejskog dokumentacionog centra, Muzej posjeduje i zbirku umjetničkih djela, u kojoj su pohranjena djela likovnih umjetnika s prostora bivše zajedničke države. Ova zbirka sadrži oko 2.600 umjetničkih djela rađenih u raznim likovnim tehnikama.