Nova postavka
98

Historijski muzej BiH donosi priču o Marian Wenzel

Klix.ba
U subotu, 18. maja, u 13 sati će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena izložba "Zapis o Marian Wenzel".

Ova historičarka umjetnosti i umjetnica američkog porijekla je naučnu karijeru gradila u Velikoj Britaniji punih četrdeset godina, ostavivši iza sebe desetine napisanih djela koja svjedoče o različitim interesovanjima i širokom rasponu tema. Radoznalost duha i želja da što više sazna, čuje i vidi će je dovesti do Bosne i Hercegovine. U svijetu šarolikosti stanovništva, kultura, običaja i spomenika, Marian je otkrila stećke - nadgrobne spomenike koji će postati predmet njenog interesovanja.

"Ono čime je Marian Wenzel najviše zadužila bosanskohercegovačku nauku je katalog ukrasnih motiva na stećcima, plod dugogodišnjeg istraživanja i terenskog rada na nekropolama širom Bosne i Hercegovine, koji danas predstavlja nezaobilazan materijal za istraživače srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Crteži, fotografije i dnevnici sa terena vrijedan su zapis ne samo o stećcima, nego i o ljudima i ovim prostorima šezdetih godina prošlog stoljeća. Nakon početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine započela je nova veza Marian Wenzel s Bosnom. Od tada počinje njena misija i kampanja zaštite ugroženog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kroz brojne apele svjetskoj javnosti", kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Marian Wenzel je ostavila Historijskom muzeju BiH na povjerenje vrijednu zbirku sastavljenu od arhive, spisa i fotografija. Muzejski tim je pripremio kutak koji će trajno biti posvećen Marian, kutak koji donosi historijske zapise o jednom vremenu i svijetu u kojem je kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine zauzimalo značajno mjesto.

Izložba je nastala u sklopu projekta Sarajevo History Book - Guidelines for Women Heritage. Realiziraju ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD-a u BiH.