Svi u muzej
98

Historijski muzej BiH brojnim aktivnostima obilježava Evropsku noć muzeja

Klix.ba
Povodom 18. maja, Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja u Historijskom muzeju BiH organizovane su brojne muzejske aktivnosti prilagođene različitoj publici.

Muzjske saktivnosti započele su jutros u 10 sati radionicom Pinhole Camera u sklopu koje su Luke Watson i Tijana Križanović učesnicima radionice pokazali kako da pretvore muzejske predmete u kamere i razvijaju fotografije u mračnoj komori. Nakon toga je otvorena izložba "Pinhole Camera" u sklopu koje su predstavljeni rezultati ciklusa radionica koje su se održavale u Historijskom muzeju BiH, kao i rad Luke Watsona na ovu temu sa eksponatima Historijskog muzeja BiH.

Od 12 do 15 sati su učenici Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu u otvorenom umjetničkom ateljeu u muzejskom prostoru slikali i vajali. Svoje umijeće mogli su pokazati i posjetioci muzeja.

Posjetioci Historijskog muzeja BiH danas imaju priliku posjetiti postavku "Zapis o Marian Wenzel", historičarke umjetnosti koja je dala značajan doprinos proučavanju i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine i koja je trajno obogatila fundus Historijskog muzeja BiH. Muzejski tim je pripremio kutak koji će trajno biti posvećen Marian Wenzel, kutak koji donosi historijske zapise o jednom vremenu i svijetu u kojem je kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine zauzimalo značajno mjesto.

Izložba je nastala u sklopu projekta Sarajevo History Book - Guidelines for Women Heritage. Realiziraju ga Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Projekt je podržala Ambasada SAD-a u BiH.

Nakon toga je u Historijskom muzeju BiH odigarna predstava "Bajka o muzejskom kraljevstvu". Riječ je o predstavi koja je nastala na istoimenom narativu Historijskog muzeja BiH kojeg su pokretom i glasom oživjeli polaznici škola glume Helen O'Grady. Pećko, Teta Štafeta, Gospodin Ježić i ostatak družine proveli su posjetioce kroz muzejsko kraljevstvo.

U 17 sati će biti otvorena izložba "The Living Museum" kojom Historijski muzej BiH predstavlja najznačajnija djela bh. i jugoslavenskih umjetnika koja se čuvaju u Zbirci umjetničkih djela Historijskog muzeja.

"Ovom izložbom pokazujemo kako su umjetnička djela namjenski nastajala za Muzej revolucije BiH korištena u izgradnji kolektivnog narativa i kako su korištena u ispisivanju historije, ali vas ujedno pozivamo da učestvujete u njihovom interpretiranju i oživljavanju", poručile su autorice izložbe su Svjetlana Hadžirović i Elma Hodžić.

Povodom Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja u Historijskom muzeju BiH će u 18 sati premijerno biti prikazan film "Dobrodošli u muzej". Film je rađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Baština sa Federalnom televizijom, a govori o Historijskom muzeju BiH.

Muzejske aktivnosti Historijskog muzeja BiH bit će zatvorene izložbom "900/Novecento" italijanskog umjetnika Maxa Pepeschija i bh. umjetnika Maka Hubjera.

Osim toga, u Historijskom muzeju BiH imate priliku pogledati stalne muzejske postavke - "Opkoljeno Sarajevo", "15 godina“ - Jim Marshall", "Otvoreni Depo", "Treći raj“ – Michelangelo Pistoletto", "Dječiji kutak HMBIH" i "Dotakni historiju" – izložba za slijepa i slabovidna lica