Bogata građa
70

Historijski arhiv čuva priču o Olimpijskim igrama, japanske novine su bile oduševljene Vučkom

F. H.
Historijski arhiv Sarajevo (Foto: I. L./Klix.ba)
Historijski arhiv Sarajevo (Foto: I. L./Klix.ba)
Jedna od najznačajnijih institucija svakog društva jesu arhivi kao čuvari kolektivnog sjećanja. Historijski arhiv Sarajevo u svojim depoima među milionima dokumenata čuvaju se i vrijedna svjedočanstva o Olimpijskim igrama u Sarajevu.

Historičar Armin Džunuzović nas je dočekao u zgradi Historijskog arhiva, na adresi Alipašina 19 sa već spremnim dijelom materijala o Olimpijskim igrama. Svi brojevi Oslobođenja, japanske novine, ali i jedinstveni plakati kao svjedoci vremena kada je grad živio za Olimpijske igre te bio sportski centar svijeta.

Naravno za pregledavanje ovako starih novina bilo je neophodno da na ruke stavimo rukavice zbog prašine i zaštite od eventualnih alergija.

Posebnu pažnju su privukle japanske novine koje su sa velikim oduševljenjem pisale o Vučku. U tekstu posvećenoj maskoti Olimpijskih igara kaže da ime znači mali vuk, te da je u Jugoslaviji simbol zime, drugačiji od svijeta bajki i da hrabro preživi godišnje doba. Opisuje se da desna ruka ima prekrižene kažiprst i srednji prst, znak koji se u Europi od davnina prenosio kao znak sreće. Ističe se i da je prva maskota koja je izabrana glasanjem i to sa 40 posto glasova.

U drugom tekstu se 100 dana prije otvaranja olimpijskih igara prikazuje panorama olimpijskih igrališta uz naglašavanje raznolike kulture grada.

Mitsubishi je svoj partnerski odnos sa koristio i za reklamnu kampanju u japanskim novinama.

U brojevima Oslobođenja već od početka 1984. godine Olimpijske igre su bile jedna od ključnih tema, ali ono što nam je privuklo pažnju listajući ove brojeve su bili i naslovi vezani za Bliski istok i Palestinu koji su se malo razlikovali od onoga o čemu se danas piše.

U novogodišnjem izdanju Oslobođenja za 31.12. 1983. godine, 1. januar i drugi januar pažnju nam je privukao naslov "Kalorije za rekorde", gdje je istaknuto da će se samo za doručak u Olimpijskom selu služiti tridesetak jela, a da će se sportistima spremati čak 9.000 obroka po 5.000 kalorija.

Naravno, i prije samog početka Olimpijskih igara očekivanja su bila visoka. Tako je Juan Antonio Samaran već 12. januara u Ženevi najavio da očekuje da lično očekuje najbolju olimpijadu i da bi Olimpijske igre mogle biti najbolje u historiji.

Ponos za sve Jugoslovene je predstavljao i sistem Općenarodne odbrane i društvene samozaštite, 21. januara naslov je bio "Narod- čuvar olimpijskog spokojstva", a sa ponosom se isticalo da će Olimpijske igre obezbjeđivati najmanji broj profesionalaca.

Uoči samog otvaranja Olimpijskih igara, ponovo se na stranicama Oslobođenja našao predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaran sa naslovom "Olimpijski primjer svijetu" i željom da Olimpijske igre budu najbolje u historiji ovog takmičenja.

Naslovnica na osmi februar kada su otvorene Olimpijske igre bila je "Olimpijsko Sarajevo pozdravlja svijet" uz veliku fotografiju mlade nasmijane djevojke.

A, onda Olimpijske igre. Naslovnica Oslobođenja od devetog januara je bila "Jugoslavija u olimpijskoj istoriji", uz fotografiju Koševa i od ljudi formiranih olimpijskih krugova. Naslovnica olimpijskog biltena koji je bio sastavni dio novina je bila "Veličanstvena svetkovina mladosti i sporta", uz fotografije nošenja olimpijske zastave, ali i Predsjednika Predsjedništva Jugoslavije Mike Špiljka koji je otvorio igre i Bojana Križaja koji je pročitao olimpijsku zakletvu u ime sportista.

Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara, stranice su krasile i razne karikature Vučka, koji je bio prava zvijezda igara. Vučka je za svoje reklame koristio i partner japanski proizvođač automobila Mitsubishi.

Medalja Jure Franka je bila najveći uspjeh Jugoslavije, a naslovi su bili "Srebreni veleslalom Jure Franka i "Srebro Jugoslaviji Juri slava". Nažalost, i pored naslova "Za Križaja i novo slavlje", nije uspio da donese još jednu medalju za Jugoslaviju. Jayne Torvil i Christopher Dean su otplesali savršeni "Bolero", a naslov članka 18. februara je bio Nenadmašni.

Sarajevo su za vrijeme Olimpijskih igara posjećivali i članovi kraljevskih dinastija uključujući kralja Švedske Gustava XVI i kraljice Raine Silvie, ali i astronauti kao sovjetski Aleksej Leonov.

Olimpijske igre su završile 19. februara, a naslov je bio "Bilo je lijepo, do viđenja u Kalgariju", a jedan od komentara je bio "Ugašen olimpijski plamen koji je dvanaest dana iz Sarajeva obasjavao cijeli svijet čineći ga ljepšim".

Dio fonda u Historijskom arhivu su i olimpijske plakete, a u našoj fotogaleriji možete plaketu kada je Sarajevo bilo kandidat sa žičarom i olimpijsku plaketu sa prikazom grada i planina oko njega.