Kulturna baština
21

Historija Kaknja predstavljena kroz arheološku postavku u lokalnom muzeju

Piše: E. M.
Detalj s otvorenja postavke u Kaknju (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Klix.ba)
Stalna arheološka postavka “Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka” otvorena je u kakanjskom muzeju povodom Dana evropske kulturne baštine.

Nakon muzejskih postavki “Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995” te postavke rudarstva, nakon skoro godinu dana rada i prikupljanja predmeta posjetioci imaju priliku pogledati i daleku prošlost Kaknja i okolnih mjesta.



“Ovo je velika stvar za Kakanj, Bosnu i Hercegovinu, ali i našu ustanovu. Zadovoljstvo nam je što smo uspjeli ovu muzejsku postavku otvoriti u sklopu ‘Rudarijade’ s obzirom na to da s RMU Kakanj od osnivanja Muzeja imamo odličnu saradnju. Preuzeli smo eksponate iz Rudničkog muzeja, a na upravljanje smo dobili i lokomotivu ‘Ćiro’ koja je najznačajniji eksponat muzeja izložen u dvorištu škole Hamdija Kreševljaković”, kazao je direktor Javne ustanove Kulturno-sportskog centra Kakanj Aldin Šljivo.

Prošle godine ostvarena je i saradnja sa Zavodom za zaštitu spomenika BiH u vezi s prijenosom antičkog spomenika s Vrtlišta u prostorije JU KSC Kakanj koji je od sada dio stalne arheološke postavke.

“U procesu izrade muzejske postavke aktivno smo sarađivali sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine koji su nam ustupili originalne predmete iz Kaknja. Ono je što bitno spomenuti jeste da će posjetioci Muzeja Kakanj od sada imati priliku da vide šta je to značajno za arheološku nauku i prošlost Kaknja i njegove okoline”, dodao je Šljivo.

Posjetiocima žele predstaviti kontinuitet življenja od prethistorije do srednjeg vijeka koji zbog svog geostrateškog položaja obiluje bogatim i raznovrsnim arheološkim materijalima različitih zajednica i kultura. U sklopu nje predstavljeni su i arheološki lokaliteti koji su od velike naučne vrijednosti kao što su: Obre I i Obre II, Plandište, Zgošća, Čatići, Kraljeva Sutjeska i Bobovac.

Prateći tekstovi, legende, fotografije i crteži uz izložene predmete i rekonstrukcije grobova s pojedinih lokaliteta, posjetioce vode kroz najzanimljivije istražene lokaliteta.

Ajla Sejfull, magistrica arheologije i autorica postavke u Kaknju, kazala je da izložba predmeta ima edukativni karakter, posebno za mlađu populaciju te da će potaći dalja istraživanja i prikupljanje eksponata.