{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Historičar Mirza Džananović promovisao knjigu o urbanizaciji Zenice

Piše: E. M./Klix.ba
20.4.2018. u 10:32
75
11
Historičar Mirza Džananović promovisao knjigu o urbanizaciji Zenice
75
Mladi Zeničanin i historičar Mirza Džananović promovisao je zeničkoj javnosti knjigu "Grad u dimnjacima" u kojoj su sadržani historijski podaci o urbanizaciji ovog grada u periodu od 1945. do 1990. godine.
Džananovićeva knjiga je prva ikada napisana o urbanizaciji Zenice, a o razvoju grada u prošlosti je pisao samo zenički medij "Naša riječ" koji je u višedecenijskoj tradiciji govorio o projektima bitnim u Zenici, a koji su realizirani 61 godinu.

Džananović je kazao kako je "Grad u dimnjacima" nastao iz ljubavi prema gradu u kojem je rođen, ali i zbog profesije.

"Rođen sam u Zenici i zbog toga sam se odlučio za Zenicu, iako ovo nije naučni povod, ali sam povezao emotivno i profesionalno i u konačnici dao prikaz urbanističkog razvoja ovog grada", kazao je Džananović.

Dodao je da do sada nije napisana nijedna knjiga o historiji Zenice za vrijeme socijalizma te da je bilo veoma teško doći do kvalitetnih i relevantnih podataka koje je predstavio u svojoj knjizi. U nastavku je dodao kako je knjiga namijenjena i mladim i starijim Zeničanima.

"Stariji su najrelevantniji da daju sud o tome da li sam uspio predstaviti vrijeme onako kako je bilo i kako ga se oni sjećaju. Međutim, primarna grupacija su mladi koji veoma malo znaju o svom gradu i ovo je prilika da nauče o Zenici i njenoj historiji", dodao je Džananović.

Oni koji su do sada pročitali "Grad u dimnjacima" za Džananovića imaju samo riječi hvale, a jedan od njih je i Husnija Kamberović.

"Ovu knjigu možemo smjestiti u knjige koje govore o socijalističkoj urbanizaciji, historiji okoliša, a može se svrstati i u knjige o socijalnoj historiji i svakodnevnici u Zenici. Kada se sve to promatra, pokazuje da je Džananović napravio knjigu koja može biti model za istraživanje drugih gradova u BiH", kazao je Kamberović.

Dodao je kako BiH u svojoj historiji ima tradiciju urbanog koja se i danas treba istraživati. Džananović je na kraju istakao kako u pripremi ima i drugu knjigu koja govori o historiji i razvoju drugog bh. grada, a više detalja bit će poznato naredne godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: